Yves Gijbels en Kristof Vekemans van Eleantis

Eleantis zet troeven in de verf

Hoe komt het dat windmolens tijdig stilvallen als er ergens een bedreigde vogelsoort in de buurt vliegt? Dat is onder meer één van de specialiteiten van het Halense automatisatiebedrijf Eleantis. En nog veel meer dan dat...

Eleantis heeft al een track record van 35 jaar in industriële elektriciteitswerken, engineering en automatisatie. In mei 2021 werd het bedrijf – toen nog bekend onder de naam Goorts Automatisatie – overgenomen door vader Lode (72) en zoon Kristof Vekemans (42). Al snel werd ook Yves Gijbels (42) aan boord gehesen als bestuurder en technisch directeur. Met zijn drieën runnen ze het bedrijf dat direct en indirect 20 tot 24 mensen tewerkstelt.

Naast de klassieke opdrachten in elektriciteitswerken en engineering, heeft Eleantis enkele specialiteiten. “We bouwen onder meer veiligheidsmechanismen voor windmolenparken”, vertelt Kristof Vekemans. “Het gaat over de detectie van bedreigingen, zoals ijs op de wieken, rondfladderende vleermuizen, of beschermde vogels die dreigen in de molens te stranden.”

Nog opvallend: Eleantis werkt met een aantal mensen die leiden aan een autismespectrumstoornis, die bestaande schema’s digitaal dupliceren.Lees ook: Mensen met autisme zijn gewaardeerde werkkrachten“En geloof mij, die doen dat heel graag én heel precies”, besluit Kristof Vekemans.