Faling-Bankroet-3-1

Twee gekende namen in de bouw redden het niet

Op een bijzondere zitting van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Limburg, werden 2 gekende bouwondernemingen tot het faillissement veroordeeld.

Het eerste is Groep Ruiz uit Houthalen-Helchteren, onder meer actief in grond- en afbraakwerken. Het boterde al een tijdje niet meer in de onderneming, wat leidde tot opeengestapelde schulden bij leveranciers. Er waren ook al een aantal pogingen om via een overname een doorstart te maken, maar die gesprekken liepen spaak. Mogelijk komt er nu, na de uitspraak van faillissement, een nieuwe kans voor geïnteresseerde overnemers.

Een tweede uitspraak van de bijzondere zitting is Jos Eerdekens NV uit Oudsbergen. De traditierijke onderneming werd in 2017 van stichter Jos Eerdekens overgenomen door zijn dochters Ethel en Christel. De specialist in betonvloeren is een slachtoffer van de huidige malaise in de sector, die al begon in de coronaperiode. Het laatste grote order viel in 2022 in de bus toen voor kartonproducent Soenen voor maar liefst 173.000 vierkante meter aan vloeren mocht gelegd worden.

Vandenreyt en Noë zijn aangesteld als curatoren van beide faillissementen. De schuldvorderingen worden verwacht voor 17 november.