het anker muurschildering Foto: Sven Van Haezendonck

Jarenlang zat iconische reclameschildering Het Anker verstopt, maar Stijn herstelt ze in ere

Aan het bekende Griekse restaurant Zorba in hartje Mechelen is een iconische reclameschildering van brouwerij Het Anker en haar bieren opnieuw tevoorschijn getoverd. Stijn Ureel (26), de restaurateur van dienst, is daarmee niet aan zijn proefstuk toe.

In de zomer van 2023 herstelde Stijn samen met enkele medesupporters van Racing een bijna honderd jaar oude reclameschildering van Gazet van Mechelen in ere. Afgelopen zomer was nog een tweede muurschildering op de achtergevels van de huisjes aan het Oscar Van Kesbeeckstadion aan de buurt: ‘Ankerbieren zegevieren’, met publiciteit voor de bekende Mechelse brouwerij. Een ander juweeltje van Het Anker aan restaurant Zorba schittert intussen ook weer opnieuw.

Lees ook: Mechelse brouwerij Het Anker zoekt opvolging voor de toekomst: “Belangrijk om traditie te verankeren”

Op die muurschildering prijkt niet alleen de brouwerij, ook de bekende geveltjes op de Haverwerf, Keizer Karel, het standbeeld van Margareta van Oostenrijk en het stadhuis staan erop afgebeeld. “Het ziet er prachtig uit”, zegt Maria Varelas, uitbaatster van Zorba. Vele jaren geleden koesterden de horeca-uitbaters aan het Nieuwwerk al de droom om de muurschildering op te knappen. “Toen was er geen interesse van de brouwerij, maar het idee is altijd een beetje blijven hangen. De muurschildering zat verstopt achter planken, maar ze is wel vrij goed bewaard gebleven”, vertelt Maria.

Bekende naam

Recent waagde ze zelf nog eens haar kans bij Het Anker. Met succes. De brouwerij reageerde meteen enthousiast. Daardoor kon Maria haar stadsgenoot Stijn Ureel aan het werk zetten. “Als het over reclameschilderingen gaat, hoor je zijn naam tegenwoordig vaak vallen”, zegt ze. Voor de twintiger, die beroepsmatig sportinstructeur is bij Sport Vlaanderen in Hofstade (Zemst), is het herstellen van muurschilderingen stilaan een uit de hand gelopen hobby geworden.

Recent werkte Stijn nog mee aan een project op de nieuwe sportsite in Leest. Op het pleintje achter de Sint-Romboutskathedraal legt hij nu de laatste hand aan de muurschildering van Het Anker. “Eerst hebben we met een stalen borsteltje loshangende verf en mos verwijderd. Daarna hebben we de muur hier en daar bijgewerkt met cement. Door het paard van Keizer Karel liep er in het midden een scheur. En ook door Margareta. Die scheuren hebben we opgevuld, maar dan nog heb je putjes”, legt Stijn uit.

Toch ziet het werk er een heel stuk beter uit dan voordien. “We hebben heel de muur gefixeerd. Die fixatie zorgt ervoor dat alles op zijn plek blijft zitten. Pas daarna kan je beginnen te schilderen”, vertelt Stijn. Alles samen heeft hij er zowat een week aan gewerkt om de muurschildering opnieuw toonbaar te maken. De jonge Mechelaar zat ook met een deadline, want de komende maanden waagt hij zich aan een nieuw avontuur. “Ik vertrek dinsdagavond voor een paar maanden naar Zuid-Amerika, waar ik ga rondreizen. Het werk moet dus absoluut afgeraken”, zegt hij.