Dijenty en Tinne Dijenty neemt alvast de vroege uren op zich en Tinne vergezelt de latere klanten. ’s Middags zorgen ze samen voor simpele maar lekkere sandwiches. Foto: Joris Herregods

Café de Miserie opent deuren op Sint-Andriesplaats: “We willen samen met de andere zaken de wijk doen opleven”

Koffies in de ochtend, wijntjes voor de lunch en speciale biertjes in de avond: Café de Miserie zorgt voor een gevuld dagprogramma in de buurt. Tinne en Dijenty openen woensdag de deuren van hun zaak op de Sint-Andriesplaats 6.

“Mijn vriend, de chef van sterrenzaak Fine Fleur in de botanische tuin, bekijkt al eens graag interessante panden online”, legt Dijenty Dhoey (33) uit. “Hij zei ineens: ‘Er staat op de Sint-Andriesplaats iets leuks te koop, je moet eens gaan kijken.’” Dus trommelde Dijenty haar vriendin Tinne Vandeperre (33) op, die net met haar camper aan het rondreizen was.

“We waren meteen verliefd op het pand.” De dames twijfelden niet en sprongen in het avontuur van Café de Miserie. “Ik heb altijd graag in een café gewerkt en vroeger zei ik dat ik een koffiebar wilde”, vertelt Tinne. “Met dit concept zorgen we voor een combinatie van beide.”

Tinne en Dijenty: vriendinnen met een gezamenlijke passie voor eten, drinken en gezelligheid. Zo stellen ze zich voor op Instagram. Een volkse, sociale zaak voor iedereen in de buurt kreeg vlotjes een toepasselijke naam. “Omdat het vroeger een arme wijk was, wordt Sint-Andries ook nu nog ‘de parochie van miserie’ genoemd. Met leuke evenementen, ook op het plein, willen we samen met de andere zaken de wijk doen opleven.”

Foto: Joris Herregods

“De ouders die in de scholen in de buurt hun kinderen komen afzetten, zijn vaak op zoek naar een plekje voor een goede kop koffie. Daarom openen we in de week al om 8.30 uur. Ik ben zelf ook een mama, dus ik ben toch al vroeg uit de veren”, lacht Dijenty. “En dan kan ik een beetje uitslapen en de avonden doen”, pikt Tinne in.

Op maandag, woensdag en donderdag blijft de zaak open tot 19 uur. “In het weekend willen we caféavonden bieden en sluiten we pas om 22 uur.” Op vrijdag vullen ze een volledige dag van 8.30 tot 22 uur. En op zaterdag en zondag gaat Café de Miserie open om 11 uur en zondag sluiten ze opnieuw om 19 uur.

“Wij zijn niet de grootste keukenprinsessen, maar hebben wel een grote achterban. Die willen we graag uitnodigen als special guests om te koken op zondagen”

Dijenty Dhoey

Dijenty: “We willen echt goede producten aanbieden. Zo zorgt onze wijnleverancier elke maand voor nieuwe suggesties en hebben we als een van de enige zaken in Antwerpen IJwit van de Amsterdamse brouwerij ’t IJ op tap.”

“De groenteresten van Fine Fleur verwerken we in onze dagsoep en zorgen zo voor zero waste. Daarnaast maken we lekkere maar simpele sandwiches die veranderen met de seizoenen.” Borrelhapjes zoals kaas, loempia’s, bitterballen en croques staan ook op het menu. “Wij zijn niet de grootste keukenprinsessen, maar hebben wel een grote achterban. Die willen we graag uitnodigen als special guests om te koken op zondagen.”

Interieur

De groene tegels, fleurige kussens en auberginekleurige muren zorgen voor een vrolijke ontvangst in de bar. Maar de showstopper is wel de gezellige, rode zetel van Tinne. “Ik heb die gekocht voor 50 euro in de kringwinkel, toen ik drie maanden op kot zat in Gent. En daarna heb ik hem gestockeerd bij mijn oma omdat ik voelde dat die ooit eens van pas ging komen, en kijk eens aan.”

Enkele spulletjes in het café zijn nog erfstukken van oma. Een oude weegschaal met gewichten pronkt op de toog. “Mijn grootouders hadden vroeger een winkel in de Koornbloemstraat in Wilrijk. Mijn tante kwam binnen en zei meteen: ‘Oh, ja, ik zie ze er nog zo een kilo appelen in afwegen.’ Die winkel had niet eens een officiële naam. Iedereen zei gewoon: bij Gusta.” Die volkse sfeer van de winkel mag in het café op Sint-Andries ook binnenwaaien.

Het café moet even volks en gezellig worden als Gusta’s winkel vroeger. Foto: Joris Herregods

De rode zetel van Tinne verdween na drie maanden op kot in Gent naar de zolder van haar oma. Nu komt de gezellige sofa eindelijk van pas. Foto: Joris Herregods

Café de Miserie gaat open op woensdag 23 oktober en is te vinden op de Sint-Andriesplaats 6. Foto: Joris Herregods