Transuniverse Moeskroen

Frank Adins (Transuniverse) opent nieuwe logistieke hub in Moeskroen

KORTRIJK, MOESKROEN - Zopas heeft de dynamische Kortrijkse ondernemer Frank Adins van het logistieke bedrijf Transuniverse (met hoofdzetel in Wondelgem) een nieuwe vestiging geopend in Moeskroen. Van daaruit zullen zogenaamde groupagezendingen kunnen vertrekken naar de Maghreb-landen Marokko en Tunesië. Goed nieuws voor potentiële klanten in België en Noord-Frankrijk die goederen moeten versturen naar of ontvangen uiit die landen. Transuniverse zal in Moeskroen ook multifunctioneel opereren voor Zuid-Europes trafieken.

Vanwege het toenemende verkeer naar Marokko en Tunesië moest het vervoerproces worden herzien. De douaneformaliteiten moeten voor beide landen worden behandeld, in tegenstelling tot de meeste andere Europese bestemmingen, waardoor de overslag in Wondelgem (het hoofdkantor van Transuniverse) enigszins omslachtig is.

Aangezien Transuniverse France ook een sterke groei doormaakt in Noord-Frankrijk, ontstond het idee om een speciaal overslagcentrum in Moeskroen te openen.

Focus op de Maghreb

Het verkeer naar de Maghreb, van zowel Transuniversum België als Transuniverse France, blijft groeien. De Marokkaanse economie heeft zich na de COVID-19-pandemie en de aardbeving in Al-Haouz, en ondanks de politieke situatie in Tunesië, de handel in sommige niches, zoals kledingexport, toegenomen.

“Moeskroen is ideaal gelegen om op deze groei te reageren”, aldus sterke man Frank Adins. “Zendingen uit heel België en vanuit Noord-Frankrijk worden hier geconsolideerd. Van daaruit vertrekken er volwaardige vrachtwagens naar Marokko en Tunesië, met de optie om in Parijs aan te vullen. Dit stelt ons niet alleen in staat om het verkeer naar de Maghreb efficiënter te organiseren, maar ook ons cross-dock center in Wondelgem te ontlasten.”

Distributie in Noord-Frankrijk

Met de nieuwe vestiging in Moeskroen versterkt Transuniverse ook haar distributiecapaciteit in Noord-Frankrijk. “Ons platform in Parijs bedient de regio Ile-de-France, Oise en de naburige departementen, terwijl onze site in het meer zuidelijk gelegen Valence de regio Rhône-Alpes en Zuid-Frankrijk bestrijkt”, zegt Hervé Caplier, hoofd van Transuniverse France. “Dankzij Moeskroen kunnen we ook het noorden beter afdekken. In Lesquin, bij Lille, heeft Transuniverse France een kantoor met voornamelijk een commerciële functie. Operationeel vertrouwden we op verschillende lokale vervoerders voor distributie en inzameling in Noord-Frankrijk. Met Moeskroen kunnen we deze transporten nu in eigen beheer aan, waardoor het proces efficiënter wordt. Dat geldt ook voor zendingen van Wondelgem voor klanten in Nord-Pas-de-Calais.”

Voorzien op de groei

De nieuwe locatie in Moeskroen omvat een magazijn van 2.000 m2 met racks voor tijdelijke opslag- en logistieke activiteiten, die ook nog kan uitgebreid worden in de toekomst. Moeskroen dient niet alleen als springplank richting Tunesië of Marokko. Een belangrijk doel van de nieuwe vestiging is om ook aan buitenlandse agenten van Transuniverse, bijvoorbeeld in Italië of Spanje, de mogelijkheid te bieden om via Moeskroen goederen af te geven voor Noord-Frankrijk en België. “De nieuwe site speelt dus een sleutelrol in het logistieke netwerk dat we verder willen ontwikkelen”, aldus nog Frank Adins.

Het team van Transuniverse France (dat nu vanuit Lesquin opereert) zal nu grotendeels vanuit Moeskroen werken. Het kantoor in Lesquin blijft operationeel, maar dan alleen als douanekantoor voor Franse klanten.