Na het eerste fotoboek – daterend uit 2018 – groeide het plan om voor een ‘broertje’ te zorgen. In de editie 2024 worden andermaal meer dan 200 merkwaardige, leuke, historische foto’s uit de regio Kortrijk gebundeld en voorzien van de nodige commentaar.
“Een boek samenstellen uit meer dan 450.000 beelden over een periode van meer dan 40 jaar is zeer subjectief en een zaak van wikken en wegen”, aldus Patrick Holderbeke. “Nieuw dit keer was dat een vijfkoppige jury, met Christine Depuydt, Klaas Fremaut, Noël Maes, Emma De Smet en Tom Delmotte, de eindselectie mee heeft bepaald.”
Een keurgroep aan ondernemers
Het ontbreekt in het historische boek niet aan ondernemers uit de regio. Nog levende of helaas overleden ‘roergangers’. Zoals daar zijn: Guido Vandermarliere, Robert Dewulf, Jozef Deleu, Peter Goossens , Piet Huysentruyt, Yvon Vanden Abeele, Saskia Soete-Deboosere, Omer Jean en Omer Géry Vander Ghinste, Jean-Pierre Malysse, Ignace Crombé, Hans Masselis, Stefan Boxy, Kristof Boxy, Albert De Brabandere, Ignace de Brabandere, Roger De Clerck, Tim Vannieuwenhuyse, Albert Bert, Jean-Luc Dehaene, Christian Dumolin, Régine Dumolin, Pierre Lano, Hubert Sap, Geert Bekaert, Hugo Vandamme, Inge Buyse, Patrick Lefevere, Paul Buysse, Jean Van Marcke of Philippe Vlerick.
Goede doel
Het boek komt vijf jaar na een eerste deel, tot stand in samenwerking met Streekfonds West-Vlaanderen en Boekenhuis Theoria, waar het te koop is en waar ook een fototentoonstelling loopt met het materiaal. De opbrengst gaat naar Studentenfonds LISA, dat minder begoede jongeren ondersteunt die hogere studies wensen aan te vatten.
info: Het nieuwe kijkboek over de geschiedenis van Kortrijk kost 40 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Theoria.