’t Mechelse Stoveke Katia Hendrickx en haar dochter Femke Pollaert worden de gezichten van het nieuwe eethuis. Papa Peter Pollaert en vriend Jonas Odeurs steken mee een handje toe. Foto: Dirk Vertommen

Moeder en dochter verblijden buurt met opening ’t Mechels Stoveke

Het verdwijnen van café Oep ’t Werk zorgde voor een gemis in de Mechelse Colomawijk, maar met de opening van eethuis ’t Mechels Stoveke heeft de buurt er opnieuw een ontmoetingsplek bij. Katia Hendrickx (51) en haar dochter Femke Pollaert (24) beginnen er zaterdag aan een nieuwe uitdaging.

“Als traiteur heb ik gedurende twintig jaar kant- en klare maaltijden aan huis geleverd, maar ik was daar een beetje op uitgekeken. Het was al langer een droom van mij om een eethuis zoals dit te beginnen”, vertelt mama Katia, die de chef-kok is. Op de Tervuursesteenweg in Mechelen huurden ze het pand waar vroeger café Oep ’t Werk gevestigd was. Het pand hebben ze de voorbije maanden grondig onder handen genomen. “Bijna alles is verbouwd, behalve de toog. De vroegere eetkamer is een professionele keuken geworden”, zegt Femke.

Zij neemt de zaal voor haar rekening. “Ik zou zo’n zaak met niemand anders willen doen dan met mijn mama. Mijn papa gaat de bar doen en mijn vriend Jonas zal mee in de keuken staan”, vertelt Femke. Mama Katia liet het klantenbestand van haar traiteurszaak over aan een collega. “Ik wilde mijn klanten niet in de steek laten, want na twintig jaar heb je daar toch een band mee”, zegt ze.

In de keuken van ’t Mechels Stoveke gaat ze culinair een andere toer op. “Al gaan we ’s middags voor vijftien euro wel een dagschotel serveren, bloemkool met worst of puree van spinazie bijvoorbeeld. Doodgewone dingen, maar ook de rest van de keuken houden we vrij eenvoudig. Het is niet onze bedoeling om op hoog culinair niveau te koken. Wij willen mensen vooral lekker laten eten”, vertelt Katia.

Welkom voor drankje

Moeder en dochter nemen meteen ook een bezorgdheid weg die leeft bij buurtbewoners. “De focus van onze zaak ligt op de keuken, maar buiten de uren om te eten, kan je bij ons zeker nog iets drinken”, zegt Femke. Op de tap staan pils van Cristal, Affligem blond en Grimbergen winter. Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, dat is het uitgangspunt. Daarom kozen Katia en Femke er bewust niet voor om hun zaak een brasserie te noemen.

“Eethuis klinkt toegankelijker en ook onze prijzen zijn dat. Iedereen moet zich hier welkom voelen. Daarom hebben we klassiekers op de kaart zoals spaghetti, steak en stoofvlees”, vertelt Femke. Aan dat typisch Belgisch gerecht ontleende ‘t Mechels Stoveke, met een authentieke kachel als pronkstuk, deels zijn naam. “Ik lust normaal geen stoofvlees, maar dat van mama wel. Het is echt heerlijk”, zegt Femke.

Het eethuis zal daarnaast ook met suggesties werken. “De eerste wordt een butcher’s plate. Daar serveren we allemaal kleine gerechtjes op om klanten te laten kennismaken met onze zaak. Denk aan een kleine portie stoofvlees en balletjes in tomatensaus, zodat mensen eens kunnen proeven. Voor ons vlees werken wij samen met Butcher’s Store. Zo ga je bij ons ook Secreto 07 kunnen krijgen, een exclusieve ham”, legt Katia uit.

Keuken doorlopend open

De keuken is doorlopend open. De dag begint ’s morgens met een ontbijt. Voor de lunch is er natuurlijk een dagschotel, maar je zal bijvoorbeeld ook een broodje, een croque, een slaatje, een soep kunnen bestellen. “Pensen en balletjes met krieken, een echte klassieker, bieden wij eveneens aan ’s middags. In de namiddag bakken we pannenkoeken en wafels of bereiden we een ijsje”, somt Katia op. Blij is Femke over de inrichting waarvoor haar nichtje Véronique De Paron het ontwerp maakte.

’t Mechelse Stoveke op de Tervuursesteenweg 196 is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 9 tot 21 en op zondag van 11.30 tot 15 uur. Maandag en dinsdag zijn de sluitingsdagen. Reserveren kan telefonisch op het nummer 0469-49 58 56 of via-mail.