Peter Mesotten, Freelancer van het Jaar bij Unizo

Peter Mesotten is Freelancer van het Jaar

IT-architect Peter Mesotten, een Lanaken-resident, is verkozen tot Freelancer van het Jaar. Een ere-titel waarmee Unizo Limburg deze 'volbloed zelfstandigen' in de kijker wil zetten.

In augustus 2024 piekte het aantal freelancers in Limburg tot 19.368. Dat is 5,5% meer dan 1 jaar geleden. Ten opzichte van vijf jaar geleden is er zelfs een toename van 34%. Het Freelancer Focus Report bewijst dat het statuut van freelancer opnieuw heel populair is. Dat weet ook Bart Lodewyckx van Unizo Limburg: “Freelance is een echt succesverhaal. De vraag naar flexibiliteit stijgt, zowel bij de opdrachtgever als bij de freelancer zelf.”

Freelancers vinden we in alle takken van de economie. Ze kunnen actief zijn als consultant, grafisch vormgever, vertaler, copywriter, fotograaf, informaticus, gezondheidscoach,… Ze kunnen lokaal gevestigd zijn en tegelijk klanten hebben over de hele wereld. Ze kunnen actief zijn in verschillende bedrijven, sectoren of plaatsen.

Voor Unizo kunnen er geen freelancers genoeg zijn… “Freelancers zijn volbloed zelfstandigen, die graag autonoom en flexibel werken en zeer bewust voor hun statuut kiezen”, weet Lodewyckx. “Ze behoren dus niet in een of ander ’tussenstatuut’. Om dat in de kijker te zetten, hebben we zopas de Freelancer van het Jaar gekozen. De eer valt te beurt aan: Peter Mesotten uit Lanaken. Peter is een IT-architect die in 2019 de overstap maakte naar het freelance-statuut. Hij is actief als consultant en bouwde een websiteplatform voor tafeltennisverenigingen uit.

“Laten we meer mensen overtuigen om de stap te zetten en hen ook te laten kennismaken met ons netwerk”, besluit Bart Lodewyckx.

Belang van goed opdrachtgeverschap
Wat betreft “goed opdrachtgeverschap” is er nog werk aan de winkel. Uit een bevraging bij 233 Vlaamse freelancers blijkt dat 4 op 5 vindt dat er te weinig overleg- en evaluatiemomenten zijn tijdens en na afloop van de opdracht en wordt ook niet op de hoogte gebracht indien de opdracht aan iemand anders werd toegewezen. 1 op 4 kreeg al te maken met laattijdige of niet-correcte betalingen.
UNIZO ontwikkelde een checklist voor opdrachtgevers, van het vinden van freelancers, het gebruik van modelcontracten tot een correcte betaalhygiëne.
Meer info over deze checklist:
https://www.unizo.be/ondernemersgids/bedrijfsvoering/ondernemingsvorm/freelance-0