CEO Daan Schalck Foto: Fred Debrock / BELGA

Gentse haven moet op zoek naar nieuwe baas: CEO Daan Schalck stopt ‘om persoonlijke redenen’

North Sea Port moet op zoek naar een nieuwe CEO. Daan Schalck (61), die sinds 2018 aan het hoofd staat van de fusiehaven van Vlissingen, Terneuzen en Gent, verlaat het bedrijf om persoonlijke redenen.

Schalck werkte sinds 2009 als directeur-generaal van het Havenbedrijf Gent. Toen de Gentse haven de krachten bundelde met die van Terneuzen en Vlissingen, werd Schalck samen met de Nederlander Jan Lagasse CEO van het fusiebedrijf North Sea Port. Toen laatstgenoemde in 2020 vertrok, bleef Schalck als enige CEO over. Eind dit jaar neemt ook de Gentenaar afscheid.

Lees ook: Historische dag voor de Gentse haven: twee koningen geven startschot voor eerste schip door Nieuwe Sluis

“Omwille van persoonlijke redenen heb ik de laatste weken de pauzeknop ingeduwd”, zegt de afscheidnemende CEO. “Tijdens die rustperiode heb ik enkele zaken op een rijtje gezet. Voor mezelf heb ik uitgemaakt dat mijn prioriteiten elders liggen.” Rond de eeuwwisseling was Schalck enkele jaren lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de toenmalige Sp.a (nu Vooruit).

Daan Schalck werkte sinds 2009 voor de Gentse haven. Foto: Fred Debrock

Nieuwe sluis

Het afscheid van Schalck komt onverwacht. In april werd zijn mandaat nog verlengd voor een nieuwe periode van zes jaar.

Vorige week maakte de haven nog een mijlpaal mee, met de inhuldiging van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Schalck neemt naar eigen zeggen afscheid met een goed gevoel. “Een aantal grote projecten, zoals de fusie en de nieuwe sluis, zijn met succes afgerond. Het is een sluitstuk van een waardevol traject waar we de laatste jaren allemaal onze schouders onder hebben gezet.”

“Daan Schalck heeft het havenbedrijf op de kaart gezet en door moeilijke periodes geloodst”, zegt Pieter van Geel, voorzitter van het Toezichthoudend orgaan van North Sea Port. “Denk maar aan de Brexit, de energiecrisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. We zijn hem daar zeer dankbaar voor en wensen hem veel geluk toe.”

North Sea Port start binnenkort de zoektocht naar een nieuwe CEO.

De Gentse haven maakte vorige week nog een mijlpaal mee, met de opening van de nieuwe megasluis. Foto: BELGA