DEME Prinses Elisabeth Zo zal het Prinses-Elisabeth-eiland in de Belgische Noordzee er uit zien. — © rr

Vuylsteke levert cruciale bijdrage aan energie eiland Prinses Elisabeth in de Noordzee

HEULE, LEDEGEM - Familiebedrijf Vuylsteke uit Ledegem – gespecialiseerd in metaalconstructie en laswerken – levert een cruciale bijdrage aan het eerste kunstmatige energie-eiland in de wereld, dat voor de Belgische kust zal komen te liggen. De indrukwekkende J-Tubes die Vuylsteke produceert, zijn essentieel om de op zee opgewekte energie aan land te krijgen.

In de Belgische Noordzee wordt volop gebouwd aan het 24 voetbalvelden grote energie-eiland. Dit Prinses Elisabeth-eiland vormt het eerste knooppunt van een geïntegreerd Europees elektriciteitsnet op zee en zal massale hoeveelheden windenergie doorsluizen. Zo zal het er vanaf 2029 voor zorgen dat de industrie met minder fossiele brandstoffen kan.
TM Edison – een consortium van offshore-specialisten DEME en Jan De Nul – bouwt het energie-eiland in opdracht van netbeheerder Elia. Voor een onmisbaar onderdeel van dit innovatieve project doet het een beroep op de expertise van familiebedrijf Vuylsteke uit het West-Vlaamse Ledegem. De kmo maakt tussen eind dit jaar en midden volgend jaar 88 enorme kabeldoorvoeren, of J-Tubes. “De J-Tubes die we in ons atelier in Heule produceren, zijn uit de kluiten gewassen kabeldoorvoeren”, zegt CEO Bart Vuylsteke. “Deze stalen buizen leiden de elektriciteitskabels door de wanden van de betonnen fundering van het energie-eiland, om zo de elektriciteit aan land te brengen. De J-Tubes beschermen de kabels tegen water en corrosie. Daardoor liggen de kwaliteitseisen voor deze essentiële componenten van het bouwwerk uiteraard extreem hoog.”

Strenge selectie

Na een strenge selectieprocedure viel de keuze van TM Edison opvallend op Vuylsteke, terwijl de concurrentie uit beduidend grotere bedrijven bestond. “Dankzij unieke lasexpertise en kwaliteitsbewaking die maar een handvol bedrijven in België aanbieden, kunnen wij de broodnodige topkwaliteit garanderen en kwamen zo als beste uit de selectie”, aldus Bart Vuylsteke.