Stages bedrijfsleven

Bedrijven willen talent mét ervaring op de werkvloer

De Limburgse bedrijven, vertegenwoordigd door Voka Limburg, pleiten voor bijkomende financiering van de graduaatsopleidingen. In deze opleidingen is werkplekleren essentieel, wat maakt dat deze studenten afstuderen met een flinke dosis praktijkervaring op zak. En dat is nodig, aldus de bedrijven. Maar: als er niet meer geld komt voor deze graduaten kunnen we de kwaliteit van onze opleidingen niet meer garanderen, stelt Ben Lambrechts van Hogeschool PXL.

De graduaatsopleiding behoort tot het hoger onderwijs en situeert zich op niveau 5, tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en de bacheloropleiding (niveau 6). Er is stijgende belangstelling voor, dit academiejaar met een aangroei van nog eens 15%. De bedrijven zijn blij met dit niveau, omdat een aanzienlijk deel van het programma wordt ingevuld met werkplekleren, waarbij de studenten ervaring kunnen opdoen op hun stageplaatsen. Eens het diploma op zak, kennen de afgestudeerden dus het klappen van de zweep en zijn ze direct inzetbaar op de werkvloer.

Maar: voor deze opleidingen is er te weinig geld beschikbaar, zo vinden de hogescholen. “Werkplekleren is kostbaar en vereist voldoende middelen”, zegt Ben Lambrechts van Hogeschool PXL. “Zonder bijkomende financiële steun komt de kwaliteit van deze opleidingen in gevaar.” Johann Leten van Voka Limburg vult aan: “Dat zou een negatieve impact hebben op de regionale arbeidsmarkt. Net nu deze graduaatsopleidingen een essentiële schakel zijn tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, is de kwaliteit ervan een absolute must voor het behoud van Limburgs’ concurrentiepositie.”