Kleine Derby Foto: Stijn Van de Sande

Drugscafé in Mechelse stationsbuurt moet deuren definitief sluiten: “Al derde café sinds begin 2024”

Café Kleine Derby, gelegen aan de Stationsstraat, moet vanaf vandaag definitief dicht op bevel van de burgemeester. Eerder deze maand werd het café al gerechtelijk gesloten voor de duur van het onderzoek na vaststelling van ernstige inbreuken op de drugswetgeving. Het is sinds begin 2024 al het derde café in Mechelen dat bestuurlijk wordt gesloten na drugsgerelateerde feiten.

Door de bestuurlijke maatregel die burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) heeft genomen, moet het café definitief dicht. “De horecavergunning voor de uitbating wordt opgeheven.” Voor een vierde horecazaak loopt nog een procedure. “Onze politie scant voortdurend alle horecazaken in Mechelen. Cafés waar drugs worden verhandeld gaan eruit”, vertelt burgemeester Bart Somers.

“Dat is van belang om betrokkenheid van burgers, in het bijzonder onze jongeren, in de georganiseerde drugscriminaliteit te voorkomen. Maar ook om innesteling van ondermijnende drugscriminaliteit in de legale economie tegen te gaan.”

Met die aanpak willen stad en politie ook voorkomen dat ondermijnende drugscriminaliteit zich kan innestelen in de legale economie. “Deze nieuwe opheffing van de horecavergunning op basis van schending van de moraliteitsvoorwaarden als aanvullende bestuurlijke maatregel is een voorbeeld van onze geïntegreerde bestuurlijke en strafrechtelijke aanpak van de drugscriminaliteit. We stellen hiermee een belangrijk maatschappelijk signaal”, gaat Somers verder.