Marils Ilse en Marinka verenigen hun creatieve krachten in conceptstore Marils. Foto: Kristof Van Rompaey

Creatievelingen Marinka en Ilse openen conceptstore Marils

Creatieve onderneemsters Marinka De Bisschop en Ilse Janssens openden zaterdag hun conceptstore Marils in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg. Klanten vinden er allerlei handgemaakte spullen terug, van droogbloemen en gelaserde houtsnedes tot huisdecoratie en oorbellen.

Onder de naam Colors of Happiness maakt Marinka sinds vorig jaar droogbloemen. Tijdens haar zoektocht naar decoratieve houtsnedes om haar creaties aan op te hangen, kwam ze bij Ilse terecht. Met Op’Orti lasert zij zaken in hout. “Vanaf de eerste dag hadden we een klik”, zegt Marinka.

“We zijn dan samen marktjes gaan doen en kregen heel wat positieve commentaren. Klanten vroegen ons soms of we geen winkeltje hebben waar ze naartoe kunnen komen. Dat was eigenlijk van ons beiden een kinderdroom. Zo zijn we daar toch eens over beginnen na te denken.”

 

Marils
De handgemaakte spullen van Marinka en Ilse worden aangevuld met handwerk van andere ondernemers. Foto: Kristof Van Rompaey

Op de Braderij in Heist-op-den-Berg bracht iemand Marinka voorbije zomer op het spoor van een beschikbaar pand in de Bergstraat. “Ilse is van Duffel, ik woon in Kontich, maar we weten dat Heist nog enorm leeft”, zegt Marinka.

“In veel gemeenten is er leegstand. Dat heb je hier een stuk minder. Natuurlijk wilden we ons graag vestigen op een plek waar er nog veel voor en door de ondernemers gebeurt. Bovendien heb je hier op zondag een heel levendige rommelmarkt en komt er ook wekelijks veel volk naar de maandagmarkt. We hebben dus heel bewust gekozen voor de levendigheid van de Bergstraat. Het is voor ons beiden uiteindelijk maar een halfuurtje rijden.”

Huiselijk en gezellig

In de conceptstore van Marinka en Ilse vind je natuurlijk hun eigen handwerk terug. Ze verenigen er ook de krachten met andere ondernemers die er een rekje huren om hun zelfgemaakte spullen te verkopen. “Je vindt bij ons alles terug van huisdecoratie zoals kaarsen en droogbloemen tot lifestylespullen zoals oorbellen en wenskaarten. In feite hebben we alles wat je van een cadeauwinkel zou verwachten, maar dan wel op een originele manier”, zeggen ze.

Marils
Marinka is gespecialiseerd in droogbloemen. Foto: Kristof Van Rompaey

In het pand van Marils was voordien kledingzaak Lof gevestigd. “De zaakvoerster heeft inmiddels een pand gekocht verderop in de Bergstraat”, zeggen Marinka en Ilse. “We hebben onze winkel vormgegeven met allerlei oude meubels die we afschuurden en een nieuwe kleur gaven. We wilden zeker geen witte doos zijn met rekken erin, zoals dat soms bij conceptstores gaat. We hebben het heel huiselijk en gezellig ingericht. Je kunt hier lang snuisteren, we hebben voor ieder wat wils.”

Zondag open

Vrijdagavond organiseerden de zaakvoersters een openingsreceptie voor genodigden. Op zaterdag en zondag vond het openingsweekend voor het grote publiek plaats. “Tot nu toe hebben we al heel wat positieve reacties gehoord. Mensen vinden dat de Bergstraat een winkeltje zoals dat van ons nog wel nodig had.”

Na het openingsweekend kunnen klanten dagelijks bij Marils terecht, behalve op vaste sluitingsdag dinsdag. “De winkel gaat dagelijks open zijn van 10 tot 18 uur, behalve op zondag”, zeggen de zaakvoersters. “Dan kan je bij ons terecht van 10 tot 14 uur. We mikken dan op de passage die de rommelmarkt wekelijks teweegbrengt. Die is hier intussen al vijftig jaar enorm succesvol.”