Jobitex Foto: Dirk Vertommen

Hoe Mieke ‘Snickers’ Beerzels familiebedrijf in werkkledij vanuit living uitbouwde tot grote speler

Familiebedrijf Jobitex is een van de grootste spelers in de regio als het om werkkledij en veiligheidsschoenen gaat. Mieke ‘Snickers’ Van der Heyden bouwde het bedrijf op haar eentje op vanuit haar living. Onlangs stelde haar zonen Lennert en Brent voor als medebestuurders en toekomstige gezichten van Jobitex.

Mieke ‘Snickers’ is een bekende naam in Putte en omgeving. Zij is de vrouw achter het familiebedrijf. Ze begon kleinschalig vanuit haar living. “In 1995 startte ik met werkkledij te verkopen. Ik reed met een bestelwagen naar alle werven in de regio en haalde de mannen van het dak onder het motto: ‘broek uit en passen’. ’s Avonds reed ik naar de mensen thuis. Maar met de geboorte van mijn oudste zoon Lennert besloot ik om mijn eigen winkel met werkkledij en werkschoenen te openen in het dorp van Beerzel. Zo ontstond Jobitex. Ons bedrijf groeide door pure mond-tot-mond­re­cla­me. We kregen snel een vast cliënteel en ik werd bekend als ‘Mieke Snickers’.” (Snickers is één van de merken die Jobitex verdeelt, red.)

Ondertussen werkt Mieke nog steeds elke dag met hart en ziel voor haar zaak. Dat doet ze samen met een team van negen collega’s. Jobitex is haar levenswerk. Een levenswerk waar ze nu ook een volgende stap in zet. Want eind september stelde ze haar twee zonen, Lennert en Brent De Wandeleer, voor als toekomstige gezichten en medebestuurders van de zaak.

Dat gebeurde tijdens een opendeurdag met heel wat verrassingen. Zo kwam het raceteam IR Motorsport, deelnemers aan de 24h van Zolder, afgezakt naar Beerzel. Hun racewagen was ter plaatse te bewonderen. Daarnaast kon je dankzij de racesimulator zelf testen hoe snel jouw rondetijd op het Circuit van Zolder zou zijn.

Voorlopig blijft Mieke nog mee het dagelijkse reilen en zeilen aansturen binnen Jobitex. De oudste zoon Lennert trekt al enkele jaren mee aan de kar. Nu stapt ook zijn jongere broer Brent mee in het familiebedrijf. De tweede generatie wil het bedrijf verder professionaliseren en laten groeien. Dat de jongens fier zijn op wat hun mama de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd, bewijst het geschenk dat ze speciaal hadden laten maken. Op een knappe T-shirt wordt de meest bekende quote van Mieke vereeuwigd: ‘Broek Uit en Passen’.

Hart en ziel

Jobitex is een gespecialiseerde winkel voor veiligheidskledij in de ruimste zin van het woord. Mama Mieke en zoon Lennert runnen het familiebedrijf met hart en ziel en dat voel je ook onmiddellijk zodra je de winkel in Beerzel binnenwandelt. De huiselijke sfeer en de persoonlijke aanpak zorgen ervoor dat je de tijd kan nemen om op je gemak te kiezen voor de juiste werkkledij of veiligheidsschoenen. Naast de fysieke winkel is er ook een webshop. Het is de missie van Jobitex om iedereen te voorzien van de juiste werkkledij en toebehoren.

“Ons bedrijf groeide door pure mond-tot-mond­re­cla­me. We kregen snel een vast cliënteel en ik werd bekend als ‘Mieke Snickers’.”

Mieke Van der Heyden

Jobitex
Foto: Dirk Vertommen

Dankzij de vele trouwe klanten groeide Jobitex snel uit tot een bekende winkel in de regio en ver daarbuiten. Het bedrijf bleef groeien en barstte uit zijn voegen. Dat leidde in 2015 tot de overstap naar een nieuw pand op de Koningsbaan. “Eigenlijk zitten we hier ook alweer te klein en moeten we op zoek naar een nog groter pand. We werken ook aan een ruimere damescollectie. Tenslotte willen we naast Antwerpen en Vlaams-Brabant ook bekend geraken in heel Vlaanderen.”

“Ik volgde een studie kmo-management, wat de stap naar ons familiebedrijf logisch maakte. Ik wilde graag de theorie in praktijk brengen. Welke plek is er dan beter dan de winkel waarin ik groot werd gebracht? En waarin ik kan samenwerken met mijn moeder? Want samen zijn we écht een ijzersterk duo”

Lennert De Wandeleer

Corona was voor Jobitex een zegen. Het team bleef aan het werk omdat ook de bouwvakkers aan het werk mochten blijven.

Verder uitbouwen

Lennert De Wandeleer is sinds 2002 bij het bedrijf. Hij is er sales- en marketingmanager. “Ik wou Jobitex verder uitbouwen. Ik startte met het digitaliseren van de zaak en vervolgens kwam daar ook de webshop bij. In eerste instantie koos ik er niet meteen voor om in het bedrijf te stappen. Ik studeerde namelijk een aantal jaren geleden af aan de hotelschool Ter Duinen. Na een leerrijke stage in een Michelinster-restaurant in Barcelona besefte ik echter dat ik meer wilde weten over het ondernemen. Een studie kmo-management volgde daarna, wat de stap naar ons familiebedrijf logisch maakte. Ik wilde graag de theorie in praktijk brengen. Welke plek is er dan beter dan de winkel waarin ik groot werd gebracht? En waarin ik kan samenwerken met mijn moeder? Want samen zijn we écht een ijzersterk duo!”