singapore

Hans Crijns en Peter Vyncke namen West-Vlaamse bedrijven op sleeptouw in Singapore

KORTRIJK, SINGAPORE - De bekende Vlerick prof Hans Crijns - bezieler van de iGMO-leerstoel waar honderden West-Vlaamse bedrijven de voorbije jaren wijsheid gingen opsteken - organiseert om de twee jaar een buitenlandse trip met een keurgroep van Vlaamse ondernemers. Dit maal ging de trip naar Singapore en zowat een derde van de groep (50 bedrijven) kwam uit West-Vlaanderen. Het motto van de businessreizen die Crijns sinds 2009 organiseert luidt: "We reizen om te leren." Ter plaatse was onder meer Peter Vyncke een uitmuntend gastheer.  

Bij de deelnemers een vijftiental West-Vlaamse bedrijven, waaronder Stas, Creaplan, Callens, D’Arta of Aqualex.

“En of dat we van Singapore kunnen leren”, aldus Hans Crijns. “De Aziatische stadsstaat is klein maar groot qua performantie. Op 60 jaar tijd is het geëvolueerd van arm naar rijk. Diverse elementen verklaren dat succes. Eén: een super efficiënte overheid. Twee: een dynamische bevolking die het uitgestippelde beleid onderschrijft en helpt dragen. Drie: in Zuid-Oost-Azië kan je bijna geen business doen zonder Singapore als springplank te gebruiken. Voor de meegereisde ondernemers die plannen hebben in dit del deel van de wereld, was dit een bijzondere opsteker.”

Streven naar perfectie

Merkwaardig aan het Singapore-model is ongetwijfeld de zin voor planning. Anders dus dan bij ons waar de neus niet verder reikt dan de komende verkiezingen.

“In Singapore wordt beleidsmatig vooruit gekeken op korte, middellange en lange termijn”, dixit Crijns. “Jawel, soms tot 50 jaar vooruit in de tijd. Ondenkbaar bij ons. Over alles wordt nagedacht en worden er plannen gemaakt. Typisch voor Singapore is ook het sleutelwoord kiasu. Ofwel wordt er niet ondernomen (omwille van kans op failure), ofwel wordt er ondernomen met een eindeloze zin voor perfectie. Daar kunnen onze bedrijven van leren. Wat ze in Singapore dan weer niet goed doen: binnen hun familiebedrijven blijft de pater familias zitten tot aan de dood.”

Perfecte gastheer

Hoogtepunt van de reis was ongetwijfeld een bezoek aan Vyncke, dat ter plaatse al langer een milieu installatie bouwde, waar hout wordt gerecycleerd en verbrand tot warmte, water en verse lucht. “Een indrukwekkende investering waarbij Peter Vyncke zich ontpopte tot de perfecte gastheer”, aldus Hans Crijns nog.