Jan De Nul bouwt nieuwe containerkade Foto: Belga

Jan De Nul bouwt nieuwe containerkade in haven van Valencia

Baggeraar Jan De Nul gaat meebouwen aan een nieuwe containerkade in de haven van Valencia. De werken zullen bijna vijf jaar in beslag nemen, de nieuwe kade zal op termijn zowat 5.000 jobs creëren in de Spaanse havenstad. Dat meldt Jan De Nul donderdag in een persbericht.

Jan De Nul werkt al jaren in de haven van Valencia. De nieuwe containerkade komt in de noordelijke uitbreiding van de haven. De Nul zal de werken uitvoeren in een joint venture met Acciona Construcción en Grupo Bertolín.

Het Oost-Vlaamse bedrijf zal 25 miljoen kubieke meter materiaal baggeren en die hergebruiken voor de bouw van de nieuwe kade. Die nieuwe kade krijgt een oppervlakte van 137 hectare en er komt een kademuur van ruim 1.900 meter. Eens klaar zal de haven vijf miljoen containers per jaar extra kunnen verwerken, bovenop de huidige capaciteit van zeven miljoen.

Lees ook: Jan De Nul start baggerwerken voor uitbreiding Australische haven

De nieuwe kade zal de nieuwste generatie MEGAMAX-schepen met een lengte tot 430 meter en meer dan 24.000 containers aan boord kunnen bedienen. De kade-uitrusting zal volledig elektrisch zijn, aangedreven met hernieuwbare energie.

“Dat de haven van Valencia deze belangrijke opdracht aan ons toevertrouwt, als deel van een joint venture met Acciona Construcción en Grupo Bertolín, is het bewijs dat we er de afgelopen decennia kwaliteitsvol werk hebben geleverd”, zegt Yves Van Aken, ‘area director’ bij Jan De Nul Group. “We zijn fier dat we met dit vernieuwende project onze bijdrage kunnen leveren aan de economische groei van de regio. Én dat we opnieuw bijdragen aan een bouwproject dat duurzaamheid en elektrificatie vooropzet.”