Successful,,Business,,Start,Up,Team,Analyzing,Sales,,Marketing,Or,Profit Foto: Shutterstock

In eerste jaarhelft al meer geïnvesteerd in Belgische start-ups dan in heel 2023

In de eerste helft van dit jaar is al meer geïnvesteerd in jonge Belgische technologiebedrijven dan in het hele jaar 2023. Dat blijkt woensdag uit een studie van investeerders Syndicate One en Sofina, en consultant Bain & Company.

In heel 2023 ging het om investeringen van in totaal 424 miljoen euro. In de eerste zes maanden van dit jaar stond de teller volgens de studie al op 470 miljoen euro. Meer dan 70 procent van het geïnvesteerde kapitaal in het eerste semester ging naar bedrijven die met artificiële intelligentie bezig zijn.

De auteurs zien verschillende bemoedigende tekenen dat het Belgische ecosysteem van start-ups en investeringen zich “gezond en duurzaam” ontwikkelt. Het topjaar voor financieringen in techstart-ups was 2022 met 1,04 miljard euro.

Lees ook: Start-up ontwikkelt caseïne-eiwit om kaas goedkoper te maken

Het lijkt minder moeilijk geworden om kapitaal op te halen in de eerste levensfase van een bedrijf in België. Dat is volgens de studie een gevolg van actievere business angels, een grotere aanwezigheid van durfinvesteerders en een steunnetwerk in volle expansie.

Een teken dat het ecosysteem matuur wordt, is volgens de auteurs van de studie dat er vier “unicorns”, bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn, zijn ontstaan in België: team.blue, Collibra, Odoo en Deliverect.