Schermafbeelding 2024-10-10 om 00.11.16

Absurde ondernemersverhalen: ambtenaar pakt strijkijzers mee (en maakt ze kapot)

Ondernemers maken haast dagelijks 'Kafkaiaanse toestanden' mee: verhalen van absurde voorvallen die het ondernemerschap fors belemmeren. Unizo Limburg gaat al deze pittige getuigenissen verzamelen en ze onder de noemer "Ge meent da ofwa?" onder de aandacht brengen. Doel is andere ondernemers te waarschuwen, zodat hen heel wat leed bespaard blijft. In de eerste aflevering: Elektro Hauben uit Hoeselt, die op een druilige herfstdag toevallig een dame van de Fod Economie over de vloer kreeg... De video met het van de pot gerukte verhaal staat hieronder.

“Met onze reeks “Ge Meent Da, Of Wa?!” duiken we in de absurditeiten van het Limburgse ondernemersleven”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Via onze ledenservice en onze vertegenwoordigers in de lokale afdelingen en ondernemersclubs, krijgen we dagelijks meldingen van dingen die hardwerkende ondernemers dwarsbomen. We gaan die allemaal bundelen en de strafste cases naar voor brengen. We koppelen daar telkens enkele aanbevelingen voor het beleid aan vast. Zo kunnen we vooruitgang stimuleren.”

Het eerste verhaal in de reeks komt uit Hoeselt, van Elektro Hauben. Het is een zeer gekende zaak in de streek, die plots een ambtenaar van de Fod Economie over de vloer kreeg. “Ze kwam bij ons langs om drie stoomstrijkijzers van Philips mee te nemen, waarvan één in een verzegelde doos”, herinnert Yves Hauben zich. “Ze vertelde me dat dit mocht in het kader van hun onderzoek naar de veiligheid en de conformiteit van elektrische producten. Dit kon ze staven met documenten. Een steekproef. Betalen voor de goederen, of een fiscaal attest voor de boekhouding? Nee… dat ging niet gebeuren.”

Yves was dus drie strijkijzers armer. “Na maanden van telefoontjes en mails kreeg ik eindelijk goed nieuws: ik kreeg mijn twee niet-verzegelde strijkijzers terug, maar… ik moest ze wel zelf gaan ophalen in Brussel, binnen de maand én tijdens kantooruren.” De Limburgse ondernemer daar naartoe (met een cameraploeg van Unizo in zijn zog). En wat bleek: de toestellen waren ontmanteld en rijp voor de vuilbak. Schadevergoeding? Nope.

“Een typisch geval van Ge meent da, of wa!?,” zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “We vinden dat zoiets absoluut niet kan. Daarom dringen we aan om de wetgeving te veranderen. Producten opvragen, inspecteren en testen: ja, dat moet kunnen. Maar ze stuk maken, zonder schadevergoeding? Nee toch?! We pleiten ervoor dat de Fod Economie de producten niet bij de handelaars, maar rechtstreeks bij de producenten gaat ophalen. Zo worden de kosten voor retailers vermeden. En als het dan toch gebeurt, moet de overheid minstens de aankoopwaarde van de goederen, incl. btw, vergoeden. Dit lijkt ons zeer billijk”, aldus Unizo Limburg. “Het lijkt ons tevens logisch dat ondernemers een duidelijk zicht krijgen op de wettelijke procedures en goed worden ingelicht over de stappen die in de betrokken dossiers worden genomen.”

Heb je zelf een absurd verhaal voor de reeks “Ge Meent Da, Of Wa?!”, stuur dan gerust een e-mail naar patrick.buteneers@unizo.be.