Galloo Menen_Industrielaan2

West-Vlamingen hebben iets met muziek op de werkvloer

ROESELARE - Muziek op de werkvloer: het is een al lang ingeburgerd fenomeen. Versterkt het de arbeid, of is het eerder een stoorzender? Een bevraging leert alvast dat West-Vlamingen wel erg tuk zijn op een streepje achtergrondmuziek.

Luister je graag naar een popnummer of stevige metal tijdens het werk? Je bent niet alleen! Bij zes op de tien West-Vlamingen speelt er muziek tijdens de werkuren, en dat heeft duidelijke voordelen. Volgens ruim zes op de tien bevraagden maakt muziek hen productiever. Bijna twee op drie West-Vlamingen  zeggen dat het hun creativiteit en inspiratie een boost geeft en voor zeven op de tien  vergroot muziek hun werkplezier.

Het onderzoek over heel Vlaanderen bracht – wat West-Vlaanderen betreft – alvast een aantal frappante bevindingen aan het licht. Zoals daar zijn:

  • Op de West-Vlaamse werkvloeren wordt er meer naar muziek geluisterd dan op de gemiddelde Vlaamse werkvloer.
  • Er zijn meer West-Vlamingen die vinden dat muziek op de werkvloer hen productiever én creatiever maakt, in vergelijking met de modale Vlaming. Ook het werkplezier door muziek ligt hoger in West-Vlaanderen.
  • Qmusic, JOE en MNM zijn er de populairste radiostation op het werk.

Een en ander blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Toch is niet iedereen fan van die beats en ballads. Zo stoort ruim één op de zes werknemers er zich ook aan.

Prestatie verbeterend

“Uit wetenschappelijke literatuur weten we dat muziek op de werkvloer de prestaties kan verbeteren”, zegt professor Anja Van den Broeck. “Daarnaast heeft het een positief effect op ons vermogen om te leren en om anderen te helpen. Muziek stimuleert immers onze hersenen en zorgt voor positieve gevoelens. Het is daarbij wel belangrijk dat werknemers zelf kunnen kiezen naar welke muziek ze luisteren. Voor complexere taken is het vaak beter om de stilte op te zoeken.”

Niet storen aub

Muziek en werk zijn dus duidelijk een hit. “Toch kan het ergernis veroorzaken, wanneer sommige collega’s de muziek op het werk storend of afleidend vinden, of als ze een andere muzieksmaak hebben,” zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team. “Om dat op te lossen kan je oortjes, een hoofdtelefoon of noise cancelling headphone dragen wanneer je op kantoor werkt. Ook stille ruimtes zijn een goed alternatief om jezelf terug te trekken om geconcentreerd te werken. Belangrijk is dat ieders mening gewaardeerd wordt. Daarom kunnen onderlinge afspraken over de muziekkeuze in gemeenschappelijke ruimtes, zoals een fabriekshal, zeker helpen.”