VVDL-G9WL7397-120907

VDL Roeselare krijgt mega order voor elektrische bussen vanuit Nederland

ROESELARE - De e-busfabriek van VDL in Roeselare kreeg een belangrijk order binnen. De Nederlandse vervoersmaatschappij Arriva uit West-Brabant bestelt 157 elektrische bussen. Een deel van die bussen zal in de VDL-fabriek in Roeselare geproduceerd worden, bevestigt een woordvoerder. VDL heeft 2 sites voor elektrische bussen: één in Roeselare en één in Valkenswaard. Beide filialen zullen de buit verdelen. De hele VDL-Groep (6,3 miljard euro omzet) telt om en bij de 15.000 medewerkers die actief zijn in een twintigtal landen, verdeeld over 5 business units waarvan de busdivisie er één is. 

 

VDL Bus & Coach start vanaf de eerste helft van 2025 met het leveren van 58 nieuwe generatie Citea’s van het type LE-122 en 99 bussen van het type LE-135 aan Arriva. Deze voertuigen worden ingezet voor het openbaar vervoer in West-Brabant. Arriva’s 58 nieuwe generatie Citea LE-122 worden uitgerust met 429 kWh tractie batterijen en de 99 LE-135 uitvoering krijgen dan weer 368 kWh tractie batterijen.

Met deze uitbreiding zetten we opnieuw een belangrijke stap in onze zero emissie ambities, legt Jan Pieter Been, regiodirecteur Arriva Zuid uit. “Ruim 90% van het openbaar vervoer in West-Brabant, wat door Arriva verzorgd wordt, is straks met een elektrische bus”, stelt Been. “Een aantal waar we trots op zijn en wat past bij ons doel om in Brabant al in 2027 volledig CO2 neutraal te werken.

Jarenlang partnerschap

Arriva en VDL zijn al jarenlang partners en trekken gezamenlijk op om de zero emissie doelstelling van Europa te realiseren. Door de goede samenwerking hebben ze samen al vele succesvolle projecten volbracht. “Het terugkerende vertrouwen van Arriva in ons product en ons bedrijf, bestempelt deze samenwerking en we zetten ons 100% in om naar tevredenheid van Arriva en de provincie onze producten te leveren en in operatie te stellen” aldus Rob Mol, directeur VDL Bus & Coach Nederland.

De vraag is nu of de autoriteiten in eigen land ook dergelijk referentieorder zullen gunnen aan de Roeselaarse fabriek. VDL Roeselare greep in januari van dit jaar nog naast een groot order van De Lijn. De Vlaamse vervoersmaatschappij bestelde toen meer dan 90 bussen bij de Chinese busbouwer BYD.