Ontex legt tweede voorstel sociaal plan voor aan personeel in Eeklo Foto: Belga

Geen meerderheid voor sociaal plan Ontex in Buggenhout: verder overleg nodig

Er is nog geen meerderheid voor het voorstel tot sociaal akkoord dat de afslankingsoperatie in de vestiging van Ontex in Buggenhout moet afronden. Dat meldt ACV. Vorige week communiceerden de bonden dat er een kader was voor het ontslag 140 van de 530 banen in de Buggenhoutse fabriek.

Het ontwerpakkoord werd niet goedgekeurd, want 51,5 procent van de werknemers keuren het voorstel af, meldt ACV-vertegenwoordiger Jan Van Damme. Die spreekt van een evenwichtig akkoord, maar voorlopig worden geen details toegelicht over het afgewezen sociaal plan.

Om de vestiging tot een competitief expertisecentrum te maken, besloot de top van het bedrijf in juni om over te gaan tot een collectief ontslag van een deel van het personeel. Sindsdien loopt er sociaal overleg, dat volgende week wordt vervolgd.

Ontex, dat babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten voor private labels maakt, is niet verlieslatend maar ondervindt zware concurrentie van merkproducten. Er zijn in het verleden ook activiteiten overgebracht naar lageloonlanden zoals Mexico. De multinational wil het bedrijf herstructureren, maar belooft in ons land ook 40 miljoen euro aan investeringen.

Een andere Ontex-fabriek, die in Eeklo, wordt tegen het einde van dit jaar gesloten. Daar verliezen 350 personen hun job. Als het plan wordt afgerond, zullen er nog ruim 550 banen overblijven bij Ontex in België.