Barry Callebaut Foto: svov

Bonden Barry Callebaut kunnen banenverlies niet terugdringen, overleg rond sociaal plan kan beginnen

Bij chocolademaker Barry Callebaut zijn onderhandelingen over de bijsturingen die de internationale directie in ons land wil doorvoeren niet gelukt. De informatie- en consultatiefase van de wet Renault is maandag beëindigd. De bonden hadden gehoopt het aantal ontslagen, een 500-tal terug te dringen.

Maar de directie komt niet terug op haar plannen. Het besparingsplan ‘BC Next Level’ moet Barry Callebaut vereenvoudigen en digitaliseren. De grootste chocoladeproducent ter wereld wil zo 2.500 banen schrappen, waarvan een vijfhonderdtal in België. In Lokeren en Wieze ging het in juni om 311 jobs, in Halle wil de directie 178 banen schrappen.

Lees ook: Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in België: fabrieken in Lebbeke, Lokeren en Halle getroffen

“Intriest dat een welvarend bedrijf deftige banen schrapt in België om er elders in de wereld mensen minder voor te betalen, om nog meer winst te kunnen maken”, zegt Tina De Greef van ACV Voeding & Diensten.  De directie houdt vast aan ‘BC Next Level’ en belooft “maatschappelijk verantwoorde oplossingen die de naakte ontslagen zullen beperken”.

Het besparingsplan ‘BC Next Level’ moet Barry Callebaut vereenvoudigen en digitaliseren, argumenteert de directie. Die afslanking wordt gevolgd door een investering ten belope van 500 miljoen euro. Maar de besparing van 250 miljoen zal dus ook gepaard gaan met banenverlies, voornamelijk bij bedienden.