KVK visualisiatie nieuw stadion

Kortrijk Xpo ‘not amused’ met de plannen voor een nieuw voetbalstadion op haar site

KORTRIJK - Het is al jarenlang - bijna tien jaar inmiddels - wachten op Godot in het stadiondossier voor KV Kortrijk. Evolis en de site van Kortrijk Xpo zijn in principe de twee locaties die worden weerhouden en worden bestudeerd. In een luxueus 'verkiezingsboekje' (gedrukt op 33.000 exemplaren) laat de Stadslijst Team Burgemeester via een fotomontage uitschijnen dat de kogel door de kerk is en dat KVK in de toekomst zal voetballen op de plaats waar nu beurzen plaats vinden. Aan de vooravond van de verkiezingen zorgt dit voor veel gehakketak, wat volgens de bevoegde schepen Wout Maddens helemaal niet nodig is, omdat de procedure in het kader van het RUP nog volop loopt. Bij Kortrijk Xpo zelf is men 'not amused'.    

“We hebben al uitvoerig documentatie en nota’s overgemaakt aan de stad om aan te tonen dat de inplanting van een stadion zowel economisch, stedenbouwkundig als naar ontsluiting toe totaal onrealistisch is”, zegt Kortrijk Xpo-CEO Saskia Soete De Boosere aan HLN. “Vrachtwa­gens zouden voor de opbouw en afbraak van beurzen niet meer op de site van Xpo zelf kunnen staan. Er dreigt een giganti­sche mobili­teits­pro­ble­ma­tiek. Zoals de stad het nu ziet, spreken we over een oppervlakte van 40.000 vierkante meter. Dan kan je logistiek niet meer functioneren als beurzencentrum. Vrachtwagens zouden voor de opbouw en afbraak van beurzen niet meer op de site van Xpo zelf kunnen staan. Het zou onze werking volledig hypothekeren en kapotmaken. Om nog maar te zwijgen van de gigantische mobiliteitsproblematiek. We betreuren die visualisatie dan ook omdat het momenteel nergens op gebaseerd is, zonder planologische basis. Zelfs de keuze van locatie ligt nog niet vast en moet verder onderzocht worden, met ook nog een heleboel fases van inspraak.”

26 voetbalvelden of 1 voetbalstadion?

Ook organisator Gregory Olszewski van de beurs Matexpo maakt zich zorgen: “Het was schrikken toen ik het verkiezingsboekje in de bus kreeg, waarin ik een fonkelnieuw stadion zag staan, precies op de plaats waar ik intussen al tien jaar de beurs Matexpo organiseer”, zegt Olszewski aan HLN. “Dat er op de terreinen van Xpo efficiënter kan worden omgesprongen met de ruimte ontken ik niet, en dat lijkt me zelfs een goede zaak. Maar een voetbaltempel neerpoten betekent dat je een groot deel van het bestaande beursgebouw opoffert om er in het beste geval twintig keer per jaar 10.000 supporters bijeen te brengen. Overnachten die supporters in de Kortrijkse hotels zoals duizenden exposanten en bezoekers van beurzen? Gaan die ’s avonds eten in de vele restaurants en bistro’s die Kortrijk rijk is? Brengt zo’n match standenbouwers en onderaannemers op de been die voor massa’s tewerkstelling zorgen? Is een stadion een economische motor voor de streek? ‘Neen’ is het antwoord. Ik zou het bijzonder spijtig vinden dat Matexpo, in oppervlak­te de grootste beurs van België, niet meer in optimale omstandig­he­den en met de nodige ruimte zou kunnen doorgaan. Ik lig daar wakker van. Matexpo zal in 2025 ruim 350 exposanten en 40.000 bezoekers op de been brengen, op liefst 135.000 vierkante meter. Dat zijn 26 voetbalvelden. Ik hoop dat we straks niet met zo’n voetbalveld zitten waar het niet thuishoort… Beurzen zijn een gigantische motor. Zeker voor een relatief kleine centrumstad als Kortrijk, waar disproportioneel veel succesvolle en belangrijke beurzen doorgaan.”