declerc

‘Vriendelijkste krantenuitbater van Lier’ Philippe Declerc (60) onverwacht overleden

Philippe Declerc, uitbater van Huis Declerc op de Grote Markt in Lier, is afgelopen week onverwachts overleden. Door veel Lierenaars werd hij omschreven als de vriendelijkste krantenuitbater van Lier. Op sociale media stromen de reacties binnen, en voor de gevel van Huis Declerc worden bloemen neergelegd door passanten die afscheid willen nemen.

Philippe stond al sinds zijn negentiende in Huis Declerc, een echte familiezaak. Het was daar dat hij de knepen van het vak leerde. Vanaf zijn 23 jaar nam hij de leiding over. 41 jaar lang stond hij met hart en ziel aan het roer. Hij was een pionier op de Grote Markt en had een passie voor zijn werk en zijn stad. “Philippe was een echte Lierenaar”, vertelt Annick in Gazet van Antwerpen. “Hij kende iedereen en iedereen kende hem. Hij was een bescheiden en oerdegelijke man. Zijn gezin was zijn passie. Hij vroeg nooit veel, maar gaf altijd veel terug.”

Ondernemer en pionier

Philippe was niet alleen een ondernemer, maar ook een bekend figuur op de Grote Markt, waar hij samen met andere winkeliers zoals Nico Bilsen en Gigi een pionier was. Hij maakte zich zorgen over de economische toekomst van Lier, vooral na de heraanleg van de Grote Markt.

“Het deed hem veel plezier als er iemand iets nieuws wilde beginnen in de stad”, gaat Annick verder. “Op een gegeven moment heeft hij enkele dingen in de winkel verplaatst en er een bureau gezet. Wij noemden het zijn sociaal bureau, omdat hij altijd iedereen hielp en een luisterend oor bood waar nodig.”

Toekomst onzeker

De toekomst van Huis Declerc is nog onzeker. “Het zou vreemd zijn als iemand anders het overneemt, maar sluiten zou net zo erg zijn”, zegt Annick. “Als er een overnemer komt, hoop ik dat het een even goede persoon zal zijn als mijn man. Maar voor ons zal het altijd Philippe zijn winkel blijven. Als we over de Grote Markt lopen, zullen we iedere keer denken aan Philippe.”