Coucke Marc Zoute GP 24

Marc Coucke kan terugblikken op geslaagde Zoute Grand Prix

KNOKKE - Was het niet van ondernemer Marc Coucke geweest, dan bestond de Zoute Grand Prix misschien niet meer. Hij zette er als aandeelhouder zijn schouders onder na een turbulente periode. De 15de editie van de Zoute Grand Prix werd zondag alvast afgesloten met een knaller: de Zoute Sale van veilinghuis Bonhams bracht maar liefst 22 miljoen euro op, met als absolute blikvanger een Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss die voor 3,22 miljoen van eigenaar veranderde. “De toekomst ziet er goed uit”, aldus CEO Koen Van Hout.

Het werd een bijzondere editie van de Zoute Grand Prix: niet alleen omdat het prestigieuze auto-evenement 15 jaar bestaat, maar ook omdat Marc Coucke eigenaar werd én zo een reddingsboei wierp. In zijn zog werd Koen Van Hout aangesteld als CEO.

“Het volledige team achter de Zoute Grand Prix en onze leveranciers hebben een heuse tour de force neergezet”, aldus Van Hout in Het Nieuwsblad. “Niemand van de bezoekers of van de deelnemers aan de rally’s heeft ook maar iets gemerkt dat het voortbestaan van het evenement eerder dit jaar nog aan een zijden draadje hing.”

 

 

Dat blijkt uit de cijfers, want die waren indrukwekkend. De ticketprijs steeg dit jaar naar 85 euro, maar toch werden er 12.500 kaartjes verkocht voor de toegang tot het betalende paviljoen. Daar stonden ook 70 wagens opgesteld die zondag verkocht werden door veilinghuis Bonhams tijdens de Zoute Sale. In totaal werd maar liefst 22 miljoen euro opgehaald. Dat is 5 miljoen euro minder dan vorig jaar, maar toen werden bijna 140 wagens opgelijst.

De iconische Porsche 550RS Spyder uit 1956 veranderde van eigenaar voor 2,53 miljoen, maar dé topverkoop bleek een Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss uit 2010. “Die overtrof alle verwachtingen en behaalde een indrukwekkende hamerprijs van 3,22 miljoen euro”, klinkt het bij de CEO in Het Nieuwsblad. Anderzijds: een Ferrari 340 America Berlinetta uit 1951, een pronkstuk dat 4 miljoen moest opbrengen, werd niet verkocht.

Knokke-Heist en de Zoute Grand Prix kroonden zich sowieso tot de belangrijkste veiling van 2024 voor Bonhams. Een mooie afsluiter van een speciaal weekend.

Knokke viert mee

Het hoogtepunt van het weekend was wederom de doortocht van 225 historische wagens van de Zoute Rally op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Als toemaatje reden 161 hedendaagse droomwagens tijdens de Zoute GT Tour op zondag door de straten en over de Zeedijk. “Achter de schermen is er keihard gewerkt om van deze 15de editie opnieuw een topeditie te maken”, besluit Van Hout in Het Nieuwsblad. “Ook de gemeente Knokke-Heist heeft zich maximaal voor ons ingezet, we zijn hen daarvoor ook zeer dankbaar. De toekomst voor de Zoute Grand Prix ziet er dan ook zeer goed uit.”