Opbrouck 24

Verilin en Wim Opbrouck fleuren de nieuwe West-Vlaamse hotspot Hof der Dingen op met een knipoog naar het verleden

KORTRIJK - Samen sterker. Dat is de toverformule die Ilse van het Heulse nichebedrijf Verilin zopas toepaste voor de levering van sierlijke linnen doeken aan het Brugse provinciaal Hof. Ze deed beroep op het creatieve talent van 'duizendpoot' Wim Opbrouck om voor meerwaarde te te zorgen.

In het Provinciaal Hof te Brugge werd zopas het zogenaamde Hof der Dingen geopend. In het Hof der Dingen gaat curator Wim Opbrouck op zoek naar de ziel van de West-Vlaming. Dat doet hij aan de hand van verhalen waarin hij West-Vlamingen met hun herinneringen, hun gevoelens, hun sterktes, hun werkpunten en hun passies aan het woord laat.
Zo werden er intrigerende mini-documentaires gecreëerd van personen die een bijzondere band hebben met de provincie of brachten tal van West-Vlamingen een voorwerp binnen dat volgens hen onlosmakelijk verbonden is met West-Vlaanderen. In de zogenaamde Wunderkammer kan je als bezoeker elk verhaal tot jou nemen.

Uitzonderlijke linnen bannieren

Maar ook bij de aankleding van het impressionante Harry Potter-achtige Provinciaal Hof is er aandacht voor talent, ambacht en ondernemerschap van eigen bodem. Zo kan je er zes reusachtige linnen bannieren aantreffen van de hand van Atelier Verilin uit Heule. De bannieren werden voor de gelegenheid beschilderd door curator-kunstenaar Wim Opbrouck.

De bannieren (versterkt door een soundscape die voortaan Belfort-gewijs elk uur zal weerklinken in het indrukwekkende historische kader) zorgen niet enkel voor extra cachet in de ruimte. Ze zijn ook een knipoog naar de vlasindustrie die al sinds mensenheugenis onlosmakelijk verbonden is met het zuiden van onze provincie en een ode aan creatieve vakateliers als Verilin die nog steeds wereldtop zijn.

foto: Provincie West-Vlaanderen