Sjoemelende vleeshandelaars Foto: fgp antwerpen

Kempense vleeshandelaars vrijgelaten in onderzoek naar gesjoemel met runderen

Drie verdachten van gesjoemel door een vleeshandel in Mol zijn vrijgelaten na verhoor. Het trio werd donderdag opgepakt in een onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie. Volgens het parket is er sprake van zwart geld en van vlees dat buiten controle blijft.

Het onderzoek startte na informatie over vleeshandel V.R. in Mol-Heidehuizen. Volgens het parket kocht en verkocht de vleeshandel runderen die uit de boeken bleven. “Het vermoeden bestaat dat die geslacht worden en in de korte keten verkocht worden maar zo buiten de controle vallen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)”, legde parketwoordvoerder Kristof Aerts eerder uit. Bovendien kon er bij eerdere controles enkel met cash geld betaald worden. “Dat er een sterk vermoeden is van een zwart geldcircuit, blijkt uit het lopende bankonderzoek”, zei Aerts.

De vleeshandel in kwestie beschikt voor de korte keten over een winkel in Mol-Heidehuizen en een hoevewinkel in Retie, die laatste werd door het FAVV verzegeld wegens inbreuken op de voedselveiligheid. Ook in het Waalse Ennal, in de buurt van Vielsalm, volgde een huiszoeking. Net als in de privéwoningen van de eigenaars van de vleeshandel in Retie en Tessenderlo.

Drie zaakvoerders van de firma V.R. werden gearresteerd, het gaat om mannen van 43, 46 en 72 jaar. Ze werden donderdag verhoord maar werden niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter, zo bevestigt het parket. Bij de vleeshandel in kwestie doet men de zaak af als “zever in de gazet” en wil men verder geen commentaar geven.