Horemans in Larum koppelt traditie aan innovatie in keuken- en meubelbouw

Een van de bedrijven die in hotspot Geel de deuren openzette, is het bekende keuken- en meubelatelier Horemans in deeldorp Larum. Bezoekers konden niet alleen ronddolen in de toonzaal, maar kregen ook een blik achter de schermen in de geautomatiseerde werkplaats.

De geschiedenis van Horemans loopt eigenlijk terug tot kort na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, toen Louis Horemans in Onze-Lieve-Vrouw-Olen (Olen) een eenmansschrijnwerkerij begon. Hij evolueerde in de loop der jaren wel meer in de richting van meubelverkoop. “Het begon allemaal met een oude werkbank, twee praktische handen en een feilloze meter, want perfectie heeft altijd in ons DNA gezeten”, zegt zaakvoerster Annelies Horemans, die samen met haar broer Kristof en hun partners Bert Van Eyck en Sofie Paepen het bedrijf vandaag in goede banen leidt.

“Die passie voor de stiel heeft hij doorgegeven aan mijn vader Willy, die zijn vader al op veertienjarige leeftijd begon te helpen. In 1967 startte Willy met de fabricatie van keukens in een nieuwe werkplaats op onze huidige site in Larum, een jaar later kwam de toonzaal erbij. In 1981 is er naast de keukenzaak ook een meubelzaak opgetrokken. De passie hebben wij als kinderen ook mee gekregen. Onze beide ouders hebben we jammer genoeg al moeten afgeven, maar we wilden absoluut hun levensverhaal op een mooie manier verderzetten. Met z’n allen hebben we de naam Horemans gemaakt tot wat die vandaag is. Het is altijd leuk om klanten van vijftig jaar geleden te ontmoeten die bekennen dat ze eigenlijk geen nieuwe keuken nodig hebben omdat hun huidige nog niet versleten is.”

Imposant gebouw

Op de Olenseweg in Larum vernieuwde Horemans zeven jaar geleden de volledige toonzaal, tot het moderne geheel dat er vandaag indrukwekkend staat te blinken. Naast de vier bedrijfsleiders zijn er nog zowat veertig werknemers aan de slag, van interieurarchitecten tot schrijnwerkers. “Dat heeft ons een boost gegeven op het gebied van innovatie en duurzaamheid. In onze toonzaal vind je naast de keukens heel veel maatwerk en een totaalaanbod aan meubelen. We staan echt open voor een heel groot publiek, we hopen dat de mensen zich niet laten afschrikken door ons imposante gebouw. We zitten in verschillende budgetten, zowel in het maatwerk als in de meubelen”, zegt Annelies Horemans.

Het atelier is volledig geautomatiseerd en computergestuurd. Zo staan alle machines in dialoog met elkaar, maar Horemans beschikt ook over een automatisch platenmagazijn met twee robots. “Qua duurzaamheid doen we ook inspanningen. Zo pakken we onze meubels niet in karton in, maar in dekens. Op onze daken liggen 1.040 zonnepanelen, goed voor 340 MWh, waardoor we bijna-energieneutraal zijn. Voor de verwarming gebruiken we onder meer een warmtepomp. Daarnaast staan er voor de toekomst nog twee elektrische bestelwagens en één elektrische vrachtwagen op de planning.”

De bezoekers zondag kregen een rondleiding in de ateliers en namen een kijkje in de toonzaal. “De klanten gaan er vanalles kunnen doen en beleven, ze kunnen er deelnemen aan een wedstrijdje of onze kantoorhond Noah ontmoeten. Ik hoop dat de bezoekers ervaren wat we met onze slogan ‘Thuiskomen bij Horemans’ bedoelen”, besloot de zaakvoerster.