EK gravel Jappe Het EK gravel kwam vorig jaar aan in het bos. Foto: BELGA

Frustratie bij winkeliers omdat WK gravel samenvalt met Weekend van de Klant: “Normaal beste periode van het jaar”

Het WK gravel van dit weekend valt samen met het ‘weekend van de klant’. En dat veroorzaakt ongerustheid bij winkeliers. “Ik sluit mijn winkel”, zegt de een. “We hadden het liefst anders gezien, maar gaan er het beste van maken”, zeggen anderen.

“Beste bezoekers, tot mijn spijt moet ik mijn zaak op vrijdag en zaterdag sluiten omdat het stadsbestuur het belangrijker vindt om op de foto te kunnen met de sterren van de fiets dan om ervoor te zorgen dat mensen in Leuven kunnen komen winkelen. Nog maar eens. En deze keer tijdens het Weekend van de Klant!”

Zo begint de brief die Frans Vanhove van de gelijknamige kunstgalerij in de Bondgenotenlaan in zijn etalage heeft gehangen. Andere winkeliers blijven wel open, maar herkennen het verhaal van Vanhove. “Het wordt een ramp”, zegt er een. “Het Weekend van de Klant is normaal het beste weekend van het jaar. Maar als het is zoals tijdens het WK wielrennen van 2021, gaan we niemand zien.”

Handelsvereniging Liefst Leuven zegt dat de bezorgdheid bij veel winkeliers leeft. “De timing van een groot sportevent en van een groot shoppingevent dat samenvalt: als we konden kiezen, hadden we dat liever anders gezien”, zegt handelscoach Tine Vandeweerd van Liefst Leuven. “Het zijn verschillende publieken, maar we gaan er alles aan doen om er het beste van te maken. Voor de shoppers én voor de bezoekers van het WK. Het is nooit voor iedereen goed, maar we zijn vooral blij dat er veel gebeurt in Leuven.”

Zondag open

Heel wat Leuvense winkels blijven vrijdag langer open en openen ook op zondag de deuren. “Er zijn veel inspanningen om ons aanbod goed in de verf te zetten”, zegt Vandeweerd. “Ik hoop dat de twee publieken goed samengaan, al is dat moeilijk in te schatten. Misschien dat er mensen tussen twee passages van de renners een T-shirt gaan kopen. Of heel clichématig: meneer naar de koers en mevrouw naar de winkels? Dat Leuven op de kaart staat, daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.”

Schepen Johan Geleyns (CD&V), die bevoegd is voor Sport én voor Handel, begrijpt de frustratie van de winkeliers. “Ik heb gehoord dat het redelijk hard aankwam toen duidelijk werd dat dit in hetzelfde weekend viel”, zegt hij. “Het WK in 2021 was oké voor de horeca maar heel wat minder voor de handelaars. Er was de schrik dat het weer een domper zou zijn, maar we hebben ervoor gezorgd dat de impact op het winkelgebied zo klein mogelijk is. Diestse, Brusselse, Mechelse, Parijsstraat… Het is allemaal bereikbaar, net als de parkings en de ring.”