Van Den Rijse Foto: RR

35 mensen werkloos na faillissement schrijnwerkerij: “Een emotionele klap voor onze familie en een ramp voor het personeel”

Schrijnwerkerij Van Den Rijse in het industriepark in Erpe-Mere werd dinsdagavond failliet verklaard. Daardoor komen 35 werknemers op straat te staan. Het bedrijf, met een jaaromzet van 10 miljoen euro en een goed gevuld orderboek, werd in februari 2022 overgenomen: “Een emotionele klap voor onze familie en een ramp voor de mensen waarmee wij al die tijd als een hecht team samenwerkten”, zegt de familie Van Den Rijse.

Germain Van Den Rijse en zijn kinderen zijn van slag door het faillissement. “Het is onze vader die de zaak oprichtte en hij heeft er 60 jaar voor gewerkt”, aldus de familie. “We zijn thuis met drie kinderen en hebben zelf ook 20 tot 30 jaar in ons bedrijf gewerkt. 2,5 jaar geleden hebben we besloten om de zaak over te laten, uiteraard met de beste bedoelingen, maar wat nu gebeurd is, is een scenario dat we niet gewild hebben.”

Lees ook: 30 Oost-Vlaamse ondernemingen failliet, waaronder 11 bouwbedrijven

Onbegrijpelijk

“Ons personeel en onze kwaliteit zijn altijd onze grootste bekommernis geweest”, luidt het. “We hebben zeer goed en bekwaam personeel gehad met een grote anciënniteit. Dat op korte termijn alles kapot gegaan is en onze mensen nu plots op straat komen te staan, vinden we heel erg. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het met een bedrijf met een altijd goed gevuld orderboek op 2,5 zo bergaf kan gaan.”

“Wij als kinderen van de oprichter kunnen het ergens plaatsen, al is het erg moeilijk, maar voor onze papa is het een erg zware klap. Het immers zijn kind dat hij grootgebracht heeft en we zijn altijd een familiebedrijf geweest. Onze werknemers waren ons erg genegen en dat was wederzijds. Dit doet pijn. Hoe het zover kunnen komen is weten we zelf niet maar volgens ons ligt een slecht beheer aan de basis van het faillissement.”

Zinken

Karel Samuel (54) uit Hofstade werkte meer dan 32 jaar in het bedrijf en is er het hart van in. “Ik ben destijds na mijn schooltijd en mijn legerdienst in het bedrijf beginnen te werken”, vertelt hij. “Het is altijd goed werken geweest bij Germain en zijn familie. Er was veel werk, we werkten allemaal goed samen en werden altijd op tijd betaald. Het was een echt familiebedrijf, Germain mocht aan ons alles vragen en wij konden ook altijd bij hem terecht.”

“De persoon die destijds de zaak overnam, was er niet voor gemaakt, dat is nu wel gebleken. Ik vraag me nog af wat die man de voorbije twee jaar gedaan heeft”

Karel Samuel

“Omdat Germain enkele jaren terug 78 jaar werd, kon hij niet anders dan de zaak over te laten. Maar wat nu gebeurd is, was niet het scenario dat hij voor ogen had.”, aldus Karel. “De persoon die destijds de zaak overnam, was er niet voor gemaakt, dat is nu wel gebleken. Hij was geen zakenman. Ik vraag me nog af wat die man de voorbije twee jaar gedaan heeft. Van het moment dat hij de zaak overgenomen heeft, is het schip beginnen te zinken.”

Eerste sollicitatiebrief

“Vandaag heb ik me laten inschrijven bij het ACV voor het faillissement en om mijn papieren in orde te brengen”, aldus nog Karel. “Nu moet ik op zoek naar ander werk. Voor mij is het de allereerste keer dat ik een sollicitatiebrief heb moeten opmaken. Mijn doel was om bij het bedrijf te blijven werken tot mijn pensioen. Voor september kregen we bovendien niet betaald.”

Het personeel van het bedrijf voelde volgens Karel het onheil aankomen. “Wij als personeel voelden het maar de zaakvoerder niet”, aldus de man. “Het was nochtans een erg goed bedrijf met heel gemotiveerde en bekwame mensen. We leverden maatwerk en wat er elders niet kon, werd bij ons wél gemaakt. Wat gebeurd is doet enorm pijn, het is een bittere pil om te slikken”, besluit Karel Samuel.

Bij Schrijnwerkerij Van Den Rijse was de directie niet bereid tot commentaar en werd doorverwezen naar curator Marga Pieters. Die was donderdag niet bereikbaar.