Japsnoet opent in Bonheiden Speelgoedzaak Japsnoet opent komend weekend in Bonheiden een tweede winkel. Foto: Dirk Vertommen

Speelgoedzaak Japsnoet opent tweede winkel in Bonheiden

Het centrum van Bonheiden krijgt er komend weekend een bijzondere speelgoedzaak bij. Zaakvoerster Maike van Heeswijk (44) viert er op zaterdag en zondag de opening van haar tweede Japsnoet-winkel. Haar zaak in Walem (Mechelen) blijft ook gewoon open.

Liefhebbers van educatief en kwaliteitsvol speelgoed vinden al zestien jaar de weg naar Japsnoet in Walem (Mechelen). Zaakvoerster Maike van Heeswijk (44) voegt er nu een tweede winkel aan toe. “De speelgoedindustrie heeft het de voorbije jaren moeilijk gehad”, zegt ze. “Je kunt dan bij de pakken gaan zitten, of je grijpt kansen die zich voordoen. Wij hebben voor dat tweede gekozen. We wonen inmiddels al enkele jaren in Bonheiden en zagen een mooie opportuniteit in dit pand in Dorp.”

De nieuwe winkel is gevestigd in het voormalige kantoor van ING. “Er is heel hard in gewerkt”, zegt Maike. “De aannemer had er een serieuze taak aan om de bankkluizen te verwijderen. We hadden wel wat medelijden met onze bovenburen. Zij zaten een week lang in het lawaai, maar gelukkig waren ze heel begripvol.”

Verlanglijstje

Door het aanbod onderscheidt Japsnoet zich van andere speelgoedwinkels. “Onze open ended speelruimte, waar je speelgoed kunt testen en waar speelgoedtafels staan, is volgens mij behoorlijk uniek”, zegt Maike. “We gaan er ook workshops en kinderfeestjes organiseren. In de winkel is er veel ruimte om te experimenteren. Er komt bijvoorbeeld nog een soort van raceparcours in. Kinderen kunnen er dus spelenderwijs leren, ontdekken en ondervinden.”

De zaak in Walem blijft ook gewoon open. “Door de opening in Bonheiden krijgt de winkel daar weer wat meer lucht”, zegt Maike. “In de toekomst willen we ook daar meer beleving in de zaak steken. Voorlopig gaat de winkel er nog op dinsdag en donderdag open zijn, maar we hopen die openingsuren wel weer te verruimen. We zoeken er nog een medewerker voor zaterdag. Dat kan op termijn eventueel uitbreiden tot een halftijdse of voltijdse betrekking.”

Kinderen kunnen bij Japsnoet een verlanglijstje aanleggen. Vrienden, familie en kennissen kunnen dat dan in de winkel zelf of online raadplegen. “Zo krijgen kinderen de cadeautjes die ze zelf hebben uitgekozen”, zegt Maike. “Ze krijgen ook een waardebon van 10 procent van de verkochte goederen. Dat betekent dus nog extra cadeautjes om uit te kiezen.”

Externe partners

Tijdens het openingsweekend in Bonheiden kunnen geïnteresseerden op zaterdag en zondag van 9.30 tot 17.30 uur bij Japsnoet terecht. “Er kan dan natuurlijk gespeeld en geknutseld worden in ons Japsnoet Atelier”, zegt Maike. “Kinderen kunnen zich ook gratis laten schminken en ze kunnen op de foto met het konijn van Sylvanian Families. Klanten ontvangen een goodiebag bij aankoop en je kunt deelnemen aan een give-away actie.”

Voor de workshops kan Maike rekenen op ondersteuning van haar bijna 16-jarige dochter Sterre Bossaert. “Ze is heel goed met kindjes en gaat de workshops mee begeleiden”, zegt ze. “Dat is een mooie ervaring die we samen kunnen delen. In de toekomst gaan we ook nog met externe partners werken voor de workshops. We hopen dat onze zaak een mooie aanwinst gaat zijn voor Bonheiden. Hopelijk kijken de kinderen er even hard naar uit als wij.”

Na het openingsweekend kan je bij Japsnoet in Bonheiden terecht op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur. De winkel in Walem is voorlopig elke dinsdag en donderdag geopend van 9.30 tot 17.30 uur.