Kaatje Van Butsel van Beanice Kaatje Van Butsel verkoopt haar ijsjes voortaan in haar eigen bistro met ijssalon Beanice. Foto: Leen Van de Sande

Mechelse opent bistro met ijssalon: “Ik kan nu mijn droom waarmaken”

Mechelen heeft er een nieuwe bistro met ijssalon bij. De 25-jarige Kaatje Van Butsel opende recent haar zaak Beanice in de Louis Neefsstraat, vlak bij de Leuvense vaart. De voorbije jaren verkocht ze met Beanice ook al ijsjes in Battel. “Het is gek hoe hard alles veranderd is. Ik kan nu mijn droom waarmaken”, zegt ze.

In het voorjaar van 2020 zat Kaatje van Butsel uit het Mechelse gehucht Battel in haar laatste jaar Business en Management. “Normaal gezien zou ik in die periode stage lopen”, vertelt ze. “Maar plots brak de coronacrisis uit en vielen al die plannen in het water. Ik was ineens afgestudeerd en wist niet goed wat te doen met mijn tijd. Omdat het mooi weer was, kwam ik op het idee om ijsjes te verkopen.”

“Ik huurde een ijstrailer en zo was Beanice geboren”, klinkt het. “Eerst stond ik een tijdje aan de voormalige kerk en nadien verbouwden we onze tuin zodat ik daar mijn ijsjes kon verkopen. Het was een groot succes en voor ik het goed en wel besefte werd Beanice echt een begrip in en rond Battel. Ik heb dat vier zomers gedaan en het was altijd supertof, maar in de winter was het soms wat te rustig. Daar wilde ik iets aan doen.”

Daarom nam Kaatje recent de stap naar een eigen bistro. Die opende vorige week op de Kometsite. Je vindt de nieuwe horecazaak op de hoek van de Louis Neefsstraat en de Auwegemvaart “Beanice is inderdaad uitgegroeid van een trailer tot een echte bistro met ijssalon”, glundert de Mechelse onderneemster. “Het is zot hoe snel het de voorbije jaren allemaal gegaan is. Dit had ik niet durven dromen.”

Ondernemend

Toch is het voor Kaatje een droom die uitkomt. “Ik ben altijd ondernemend geweest. In het middelbaar volgde ik al Handel en toen ik jong was hielp ik mijn nonkel. Hij had een sporthal in Limburg. Daar hielp ik in de cafetaria. Ik weet niet hoe het precies komt, maar al van kleins af aan was het altijd mijn grote droom om een eigen horecazaak te hebben. Dat ging maar niet uit mijn hoofd, en nu is het werkelijkheid geworden.”

Bij Beanice kan je nog steeds terecht voor de lekkere ijsjes, maar er is meer. “Op weekdagen kan je hier kleinschalig komen ontbijten”, klinkt het. “Nadien kan je ook lunchen of een pannenkoek eten. ’s Avonds kan je hier dan weer terecht voor klassiekers zoals vol-au-vent of spaghetti bolognese. In het weekend voorzien we uitgebreidere ontbijtformules. Gelukkig verzamelde ik een sterk team rondom mij, want alleen zou ik dit zeker niet aankunnen.”

“De eerste reacties zijn heel positief”, zegt Kaatje. “De klanten zijn enthousiast. Tijdens ons eerste weekend konden we het zelfs nog maar net aan, zo druk was het. Maar niet alleen de ijsjes en het eten krijgen positieve reacties, ook over de inrichting en de huisstijl hoor ik veel goeds. Zeker de mascottes vallen in de smaak. Die werden ontworpen door Karlien Huygels en op de vitrines getekend door Astrid Staes, twee bevriende Mechelse onderneemsters.”

Bekende gezichten

Met de opening van de zaak, neemt Kaatje voorlopig wel afscheid van Battel. “Ik ben de Battelaars enorm dankbaar voor de afgelopen jaren. Zonder hen was dit niet gelukt”, zegt ze. “Maar we zijn hier ook heel hartelijk ontvangen en ik heb toch al wat bekende gezichten teruggezien. Het is dan ook niet zo ver. Bovendien keert de ijstrailer in Battel volgende zomer misschien wel terug, maar dat bekijken we nog.”