A Brut Cider Opnieuw een zilveren medaille voor A Brut Cider. Foto: Cidernations

Na zilver in New York behaalt Antwerpse cider ook tweede plaats in Engeland: “Succes is zo groot dat we gaan uitbreiden”

Na zilver in New York behaalt A Brut Cider van Cidernations nu ook een tweede plek op de International Cider Challenge 2024 wedstrijd in Engeland. Het is een belangrijke erkenning voor de Antwerpse cider. Cidernations moet zelfs uitwijken naar een grotere brouwerij in de Zuidrand in Duffel.

Cidernations had A Brut Cider ingeschreven in een gereputeerde wedstrijd in Engeland. De zilveren medaille daar is een meer dan behoorlijke prestatie, want het Verenigd Koninkrijk heeft toch een grote traditie als het op cider aankomt. “We zijn daar heel blij mee”, zegt Dirk Claessens enthousiast. “In Engeland staat cider in elke pub op de kaart, zelfs van het vat kun je er krijgen.”

De A Brut Cider wordt lichtjes gehopt bij de eerste gisting. Nadien is er een toevoeging van een beetje gember en citroen. Het is ook de cider die op vat verkocht wordt. De twee andere ciders in het gamma zijn de A-Cider, een hele droge waar niets aan wordt toegevoegd en de niet-gehopte Belgian Cider.

Stijgende populariteit

De Antwerpse ciders van Cidernations zitten duidelijk in de lift. “We zijn sneller gegroeid dan verwacht”, vertelt Dirk. “Vooral na corona zijn er veel jonge café-eigenaars in Antwerpen bijgekomen die onze cider graag op de kaart zetten. Het helpt natuurlijk dat we een lokaal natuurproduct aanbieden.”

“Vooral na corona zijn er veel jonge café-eigenaars in Antwerpen bijgekomen die onze cider graag op de kaart zetten. Het helpt natuurlijk dat we een lokaal natuurproduct aanbieden”

Dirk Claessens

Dat de cider ook populair is onder jongere generaties blijkt uit het succes in studentencafés zoals Kassa Vier. “Cider is een goed alternatief voor cava, vooral omdat het lokaal en betaalbaar is,“ legt Dirk uit.

Veel restaurants en cafés in Antwerpen hebben intussen de ‘appelwijn’ van Cidernations op de kaart. De vraag is zo groot dat Dirk en zijn vrouw Ingrid besloten om uit te breiden. Ze vonden een pand in een industriepark in Duffel en vertienvoudigen hun capaciteit. “Hier thuis in de kelder konden we ongeveer 500 liter brouwen, in het nieuwe magazijn hebben we een capaciteit van 6.000 liter”, aldus nog Dirk.

In Duffel wordt de capaciteit van de Antwerps cider verhoogt tot 6000 liter. Foto: Cidernations

Wie de ciders van Cidernations wil proeven, kan dit weekend terecht tijdens de Smaakmeesters in Het Steen. Wie daar de drank koopt, krijgt meteen 20 procent korting. Ook op het Modeste bierfestival dit weekend bij Brouwerij De Koninck zal het winnende vocht rijkelijk vloeien.

Ingrid en Dirk Claessens met hun prijsbeest ‘A Brut Cider’. Foto: Michel Van der Auwera

De koeltasjes om ‘A Brut Cider’ te vervoeren. Foto: Michel Van der Auwera

Cider wordt in de volksmond wel een appelwijn genoemd. Foto: Michel Van der Auwera