Water-Link opent hypermodern controlecentrum Foto: jas

Water-Link opent hypermodern controlecentrum: “We zijn klaar voor de toekomst”

Watermaatschappij Water-Link heeft in Rumst een hypermodern controlecentrum geopend. In de controlekamer, voorzien van een muur vol computerschermen wordt het hele waterleidingnetwerk gemonitord. “Als er iets afwijkt van het normale, kunnen we meteen ingrijpen”, zegt exploitatiemanager Gert Verschooten.

Op de Antwerpsesteenweg in Rumst, op de grens met Walem (Mechelen), houdt Water-Link voortaan zijn volledige waternetwerk in de gaten. Op de plaats waar tot drie jaar geleden een honderd jaar oude directiewoning stond, is een gloednieuw en hypermodern controlecentrum gebouwd. Het vervangt op termijn de controlekamers in Duffel en Oelegem. De eerste verhuisbewegingen zijn al achter de rug en het nieuwe hart van de Antwerpse maatschappij is al volledig operationeel.

“Hier komen 22.000 signalen binnen. Alarmen, metingen, temperaturen van machines,… Als iets afwijkt van het normale, kunnen we meteen ingrijpen”

Gert Verschooten

24 op 24, zeven op zeven, monitoren medewerkers van Water-Link alle activiteiten in hun werkgebied. “Hier komen 22.000 signalen binnen”, vertelt exploitatiemanager Gert Verschooten. “Alarmen, metingen, temperaturen van machines,… Als iets afwijkt van het normale, kunnen we meteen ingrijpen. We hebben hier een volledig overzicht van het productieproces. Dat is noodzakelijk. Water-Link produceert 40 procent van het drinkwater in Vlaanderen. Ook de Antwerpse haven is afhankelijk van onze toevoer. Op termijn brengen we iedereen samen op deze locatie.”

De controlekamer. Foto: jas

De controlekamer heeft dynamische verlichting. De kleur en intensiteit verandert naarmate het tijdstip. “Dat is onder meer van belang voor onze nachtploeg”, zegt Verschooten. “Het helpt hen alert te blijven.”

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met drinkwater uit de reserves van Water-Link op de site, via een netwerk van 6,5 kilometer aan leidingen waar water doorheen stroomt. En er wordt ook nog een zonnepanelenpark aangelegd, waardoor de site volledig met groene stroom aangedreven wordt.

André Gantman, voorzitter van Water-Link, is bijzonder trots op het nieuwe controlecentrum. “Drinkwater is waardevol. Het is een voedselproduct. Wij staan in voor de kwaliteit en zorgen voor zekerheid. Zeker van water is dan ook onze slogan. Deze investeringen hebben als doel de prijs van water laag te houden, dat is essentieel. Met dit nieuw gebouw zijn we klaar voor de toekomst.”

Exploitatiemanager Gert Verschooten en André Gantman, voorzitter van Water-Link. Foto: jas

Een uitzicht op de site van Water-Link vanop het dak van het nieuwe gebouw. Foto: jas

Foto: jas