tabak

Buurtsuper.be stapt naar Grondwettelijk Hof tegen tabaksplan

Buurtsuper.be, de belangenorganisatie die de zelfstandige supermarkten vertegenwoordigt, heeft beroep aangetekend bij het Grondwettelijk Hof tegen het tabaksplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Het onderscheid tussen kleine en grote supermarkten, waarbij die laatste vanaf een verkoopsoppervlakte van 400 vierkante meter geen tabaksproducten meer zullen mogen verkopen, schendt volgens de belangenorganisatie het gelijkheidsbeginsel.

Momenteel mogen tabaksproducten verkocht worden in gespecialiseerde winkels, dagbladhandels, kruideniers, supermarkten, nachtwinkels, benzinestations, markten enzovoort, alles samen goed voor zowat 20.000 verkooppunten in ons land. Vanaf 1 april 2025 wijzigt de wetgeving en mogen voedingswinkels boven de 400 vierkante meter geen tabak meer verkopen. Buurtsuper.be diende hiertegen “een verzoekschrift tot nietigheid” in bij het Grondwettelijk Hof, bevestigt ze woensdag in een persbericht. “We vinden dit discriminatie aangezien de maatregel onmogelijk kan aantonen dat andere tabaksverkopers op een ‘gezondere manier’ tabak kunnen verkopen dan de geviseerde ondernemingen.”

Buurtsuper.be wijst ook op het advies van de Raad van State, dat vraagtekens plaatste bij de keuze van het oppervlaktecriterum. “De keuze is niet gebaseerd op enige studie of bewijs van een relatie tussen winkelgrootte en volksgezondheid”, klinkt het, maar toch werd de wet goedgekeurd.

De regering wilde met de maatregel vooral het aantal verkooppunten beperken: het criterium van 400 vierkante meter heeft betrekking op 2.532 verkooppunten, of ongeveer een tiende van het totaal. Maar Buurtsuper.be vreest dat de maatregel louter zal leiden tot een verschuiving van de verkoop en het tabaksverbruik niet zal verminderen. De belangenorganisatie vreest ook dat de maatregel een gevaarlijk precedent kan scheppen voor gelijkaardige verbodsbeperkingen voor andere producten die men als ongezond beschouwt.

Buurtsuper.be wil hierover graag met de uittredende regering rond de tafel zitten “om naar alternatieve criteria te zoeken teneinde een meer rechtvaardig verkoopverbod van tabak te bekomen”, klinkt het.