Xavier Roman en Jonas Crement Xavier Roman (l) en Jonas Crement willen zelfstandigen helpen bij hun administratie. Foto: Peter Malaise

Saleswinner wil zelfstandigen helpen bij administratie: “Terwijl de zelfstandige werkt, doen wij de taken waar ze geen tijd voor hebben”

Jonas Crement en Xavier Roman zijn samen Saleswinner begonnen. “Zelfstandigen en kleine bedrijven hebben vaak geen tijd voor websites of administratie”, zeggen ze. “Wij denken dat we hen daarmee kunnen helpen. Hoe vaak hoor je niet dat een vakman geen tijd heeft om facturen te maken, terwijl hij die toch moet maken om zelf te overleven.”

Hun samenwerking ontstond op… bierfeesten in München. “We kennen elkaar al lang, maar in 2022 groeide daar het idee om samen iets op te bouwen.”

“We hebben samen nog gevoetbald, kennen elkaar van in Kluisbergen en kennen ook veel mensen en bedrijven”, leggen Jonas en Xavier uit. “Veel bedrijven, vooral de kleinere, hebben soms een gebrek aan structuur.”

“Iedereen kent de zelfstandige die veel en hard werkt maar geen tijd heeft om facturen te maken. De hele week werken en op zondag facturen maken, maar dat komt er niet altijd van. Maar zonder lukt het niet. Offertes maken om werk binnen te halen en factureren om cash binnen te krijgen. En dat is iets wat wij kunnen doen: de zaken overnemen waar zij niet toe komen.”

Brouwerij en bank

Jonas Crement werkt al jaren in de brouwerijsector. Xavier Roman werkte 22 jaar als kantoorhouder van BNP Fortis in Kluisbergen. “Toen de bank besliste om het filiaal hier te sluiten, was het tijd voor iets anders”, zegt hij.

“Veel zelfstandigen en kleine bedrijven zijn minder goed georganiseerd”, weten beiden. “Een website moet je blijven bijwerken. Het gaat niet op om een site te hebben en er dan niks meer mee te doen. Maar veel zelfstandigen en bedrijfjes doen dat. Een site moet mee evolueren want het bedrijf evolueert. Net zoals de socials. Post regelmatig iets op je sociale media over je activiteiten en realisaties. Maar zij hebben daar meestal te weinig tijd voor.”

Digitale facturatie verplicht

Daar zien zij mogelijkheden om te helpen. “We kunnen zorgen dat je site vooraan staat als je op Google zoekt. We werken samen met freelancers uit de streek die kunnen helpen bij het maken van websites. Ook hebben we een programma voor digitale facturatie. Dat wordt verplicht vanaf 1 januari 2026. Veel mensen weten dat nog niet. Ook daar kunnen we klanten bijstaan.”