Jan Remeysen Jan Remeysen. Foto: Jeroen Hanselaer

BASF-baas Jan Remeysen gaat 700 bedrijven vertegenwoordigen als nieuwe voorzitter essenscia

Jan Remeysen (56), CEO van chemiereus BASF in Antwerpen, is aangesteld als nieuwe voorzitter van essenscia. De koepel van de chemie- en farmasector in ons land vertegenwoordigt zo’n 700 bedrijven, goed voor bijna 100.000 werknemers. Maar vooral de chemiebedrijven hebben het de jongste tijd bijzonder moeilijk.

Remeysen kent de chemiesector door en door dankzij zijn lange loopbaan bij BASF. Hij begon er zijn carrière in 1996 op de milieudienst, waarna hij via verschillende functies en een zijsprong naar de hoofdzetel in het Duitse Ludwigshafen opklom tot de functie van CEO in Antwerpen. Met 3.700 medewerkers is dat de grootste chemieproductiesite van het land en de op een na grootste productielocatie van de BASF-groep in de wereld.

Als Stabroekenaar is Remeysen sterk ingebed in de Antwerpse poldergemeenschap, waar hij bij de gansrijders bekend staat als ‘doktoor’, een folkloristisch figuur die de rijders voorziet van ‘fruitige borrels’. Zijn jongere jaren bracht hij door in de Kempen, waar hij opgroeide in Merksplas en school liep in Turnhout. Het was de liefde die hem naar de polder bracht.

Moeilijke tijden

De Antwerpse chemische cluster is de tweede grootste in de wereld na Houston (VS), maar heeft het de jongste tijd bijzonder moeilijk. In het voorjaar werd slechts 65% van de productiecapaciteit in de chemie- en farmasector benut, omdat er door de dalende vraag te weinig werk was. De omzet van de sector zakte vorig jaar met 14%, ruim 12 miljard euro minder dan in 2022. De export nam zelfs af met 18%.

Die internationale concurrentiekracht opnieuw versterken, is een van de prioriteiten van Remeysen als essenscia-voorzitter. “We staan met de industrie in België en Europa op een kantelpunt, met toenemende concurrentie uit andere werelddelen, fundamentele geopolitieke verschuivingen en een zeer ingrijpende energietransitie. We hebben nu dringend nood aan een industriebeleid met impact dat de structurele concurrentiehandicaps aanpakt. Daar zal ik me voluit voor inzetten”, aldus Remeysen in een verklaring.

Als essenscia-voorzitter volgt hij Hans Casier (Ineos) op, die de maximumtermijn van zes jaar had bereikt. Daarnaast heeft Remeysen ook bestuursfuncties bij onder meer Voka, Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, de Antwerp Management School (AMS), het sectorale opleidingscentrum ACTA en de Benelux Business Roundtable.