Oleon Foto: Oleon

Chemiebedrijf Oleon doet overname in Brazilië

Het Belgische chemiebedrijf Oleon heeft de meerderheid van de aandelen van het Braziliaanse familiebedrijf A.Azevedo Óleos overgenomen, zo staat dinsdag in een persbericht. Met de overname versterkt Oleon zijn positie op de snelgroeiende Zuid-Amerikaanse markt, klinkt het. Financiële details werden niet vrijgegeven.

A.Azevedo Óleos is gespecialiseerd in ricinusolie en de afgeleiden daarvan. Dat is een plantaardige olie die gebruikt wordt als verzachtende huid- en haarolie, maar ook voor de productie van onder andere smeermiddelen, verf en boenwas. Het is ook een gekend laxeermiddel.

Oleon heeft al een sterke aanwezigheid in Europa en Azië en investeerde recentelijk ook in de Verenigde Staten. “Het was essentieel om onze positie in de Braziliaanse markt te versterken waar we op lange termijn groeipotentieel zien, vooral op het gebied van smeermiddelen en persoonlijke verzorging”, klinkt het in het persbericht. Oleon kan daarnaast met de producten van het Braziliaanse bedrijf ook zijn aanbod uitbreiden naar klanten wereldwijd. Tot slot past de overname in de strategie om duurzame landbouw te bevorderen en in te zetten op hernieuwbare, op biologische grondstoffen gebaseerde oplossingen. A.Azevedo Óleos werkt nauw samen met lokale boeren om duurzame teeltpraktijken van ricinuszaad te waarborgen.

Oleon is een dochter van het Franse concern Avril. Het bedrijf zet plantaardige oliën en dierlijke vetten om in vetzuren, glycerine, dimers, esters en andere specialiteiten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ertvelde met daarnaast zeven productielocaties in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Maleisië. Alles samen goed voor 1.200 werknemers. Vorig jaar realiseerde Oleon een omzet van 1 miljard euro.