Katoen Natie vernieuwt site Kloosterbos Bijna de hele site Crossport wordt gesloopt en herbouwd. Foto: zvd

Katoen Natie vernieuwt site Kloosterbos: oude loodsen, kantoren en tankshop worden vervangen

Langs de op- en afrit van de E34 in Zelzate-Oost gaat Katoen Natie de meeste loodsen en magazijnen, het kantoorgebouw en de tankshop van de site Kloosterbos slopen. Ze worden vervangen door nieuwe constructies. Ook de bestaande wegen worden vernieuwd.

Waar tot eind de jaren zestig nog een zwartlampfabriek actief was, kwamen later grote loodsen voor bedrijven, logistiek en opslag gelinkt aan de Gentse haven. Uitbater Crossport werd vorig jaar overgenomen door Katoen Natie, het bedrijf van Fernand Huts. Dit logistieke centrum met veel kleine loodsen had zijn beste tijd gehad. Begin 2022 vernielde een zware brand al een tiental loodsen aan de achterkant van de site en die werden toen niet meer vervangen.

Nieuwe tankshop

De infrastructuur is inmiddels sterk verouderd en vertoont structurele problemen. De site van ongeveer 10 hectare groot ligt op de grens van Zelzate met Wachtebeke. Ze ondergaat een totale facelift met drie grote en veilige en brandvrije magazijnen met een oppervlakte van 11.000 tot 14.000 vierkante meter groot. Deze grote loodsen zullen binnenin flexibel aanpasbaar zijn aan de noden en eisen van de klanten. Ook de oude kantoren gaan tegen de vlakte en in de plaats komt een nieuw kantorenplex met drie verdiepingen.

De tankshop wordt volledig gesloopt en herbouwd, maar de tankpompen zelf met luifel blijven ongewijzigd, net als het meest oostelijk gelegen magazijn. Nieuwe wegen moeten leiden tot een betere verkeerscirculatie.

Voor dit alles loopt nog tot 26 oktober een openbaar onderzoek in de gemeente Wachtebeke.