Oprichters Factry Oprichters Jeroen Coussement, Yves Bourgeois & Frederik Van Leeckwyck.

Snelgroeiende scale-up Factry verovert Scandinavische procesindustrie

Het Gentse Factry boekt sterke vooruitgang in de Noordse regio. De vraag naar hun open databeheerplatform Factry Historian en hun MES-software groeit snel, mede dankzij samenwerkingen met toonaangevende bedrijven zoals Tata Steel, MTC Powder Solutions, en cleantechspelers zoals Carbo Culture en Spinnova.

Factry voorziet spelers in de procesindustrie van open software voor het bewaken, analyseren en optimaliseren van hun activiteiten. De oplossingen maken data-inzichten toegankelijk voor elke rol, van operator tot CFO. Het bedrijf bevindt zich in de Korianderstraat in Gent en telt 17 mensen en een office dog.

Het bedrijf groei aan sneltempo. Sinds 2020 is de omzet van de scale-up bijna vervijfvoudigd, met in 2023 een jaarlijkse recurrente groei van 35%. Tegelijkertijd nam het klantenbestand met meer dan een derde toe. De helft van hun omzet komt inmiddels uit het buitenland.

Lees ook: Out Of Office met Jeroen Coussement van Factry: “Ik kom tot rust door te tuinieren of in mijn eentje een lange fietstocht te maken”

Vooral in de Noordse landen breidt Factry zijn activiteiten snel uit. Zo gebruikt het Finse Carbo Culture, dat een gepatenteerd proces heeft ontwikkeld om koolstof uit biomassa om te zetten in biochar, sinds dit jaar het Factry Historian-platform om hun data beter te beheren en processen efficiënter te maken. Ook het Zweedse MTC Powder Solutions, dat NNS-componenten maakt voor industrieën zoals olie en gas en kernenergie, implementeert Factry’s software voor hun data- en productiebeheer.

Mede-oprichter Frederik Van Leeckwyck wijst op de belangrijke rol die data speelt in de Noordse procesindustrie. “De bedrijven in de procesindustrie zijn er enorm datageletterd, ze weten exact waarnaar ze op zoek zijn. Ze zijn zich bewust van het belang van een gedegen data-infrastructuur en de meerwaarde van open technologie die hen in staat stelt om hun data optimaal te benutten.”

Lees ook: Factry kondigt partnerschap aan met AG Solution: “Bijdragen aan een open datacultuur”

Een goed voorbeeld hiervan is Surahammars Bruk, onderdeel van Tata Steel Europe. Dit Zweedse staalbedrijf gebruikt sinds 2019 Factry’s MES-software en is sindsdien overtuigd van de kracht van de technologie. Stefan Schrewelius-Axell, IT-manager bij Surahammars Bruk, getuigt: “Factry heeft ons overtuigd van de kracht van opensourcetechnologie. Hierdoor hebben we vandaag des te meer de controle over onze data en processen. De performantie van hun systeem staat buiten kijf, net als hun toewijding tot een degelijke service.”

Ondanks de sterke groei in Europa heeft Factry ook ambities buiten het continent. “Nadien richten we stilaan onze blik op de Verenigde Staten en Canada, maar alles op z’n tijd,” besluit Van Leeckwyck.