De vegan cowboys De Vegan Cowboys. Foto: Those Vegan Cowboys

Start-up ontwikkelt caseïne-eiwit om kaas goedkoper te maken

Biotechbedrijf Those Vegan Cowboys uit Gent heeft een caseïne-eiwit ontwikkeld dat niet afkomstig is van koeien. Aan de hand van precisiefermentatie ontwikkelde de Belgisch-Nederlandse start-up een variant op basis van microben. Caseïne is nodig om kaas te maken, en de nieuwe versie heeft interessante eigenschappen, zegt het bedrijf.

Het nieuwe caseïne-eiwit, ontwikkeld met behulp van microben, verbetert onder andere de rekbaarheid van mozzarella, waardoor kaasproducenten minder caseïne hoeven te gebruiken en de kosten dalen. De nieuwe caseïne zou tot vijf keer beter kunnen presteren dan caseïne uit koeienmelk. Samen met partners zoals Westland Kaas testen ze het product in zowel bestaande als nieuwe kazen.

Lees ook: Bij deze revolutionaire Gentse kaas kwam geen koe kijken

Het product biedt al voordelen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn, “en nu ook op het gebied van functionaliteit en prijs”, zegt Those Vegan Cowboys. Microbiële caseïne verbruikt slechts een vijfde van het land en water in vergelijking met dierlijke caseïne en de productie via een fermentatietank stoot 80 procent minder CO2 uit.

Those Vegan Cowboys heeft de ontwikkeling voorgesteld op de Future Food Tech-beurs in Londen. De technologie is klaar voor commerciële lancering, met een verwachte markttoetreding in de Verenigde Staten halverwege 2025, na goedkeuring als nieuw voedingsmiddel.