Belgaimage-15162891 kopie crop-9337 foto: Arie Kievit

Leuvense scholen en bedrijven werken samen om duaal leren te versterken

Leuvense scholen en bedrijven zijn dinsdagvoormiddag samengekomen om het duaal leren in de regio te versterken. Duaal leren heeft veel voordelen volgens schepen van Economie en Onderwijs Lalynn Wadera (Vooruit), maar de match tussen scholen en bedrijven kan nog beter.

Het is de derde keer dat de partners, stad Leuven, VDAB, RTC Vlaams-Brabant, provincie Vlaams-Brabant en Voka, het zogenaamde Talentenplatform organiseren. Voor deze editie is specifiek voor duaal leren gekozen.  “Rond duaal leren heersen misschien nog vooroordelen, en het systeem is nog niet bekend genoeg”, zegt schepen Wadera. “Toch biedt het systeem veel voordelen: leerlingen kunnen theorie blijven aanleren op school, en oefenen in de bedrijven zelf. Er zijn ook veel openstaande vacatures bij deze werkgevers, dus leerlingen kunnen na hun stages vaak blijven plakken.”

In 2022 studeerden in Vlaams-Brabant 180 jongeren af binnen een duaal leertraject. Een jaar later is nog slechts 8,3 procent van hen werkzoekend. Bedrijven als Ferm, Bumaco en AutoRepair en zeven Leuvense middelbare scholen -in totaal goed voor een honderdtal deelnemers- zijn dinsdag aanwezig op het platform. Vandaag bieden vijf scholen in Leuven in totaal 41 studierichtingen aan waarin duaal leren aan bod komt.