Vives ARTEMIS

Hogeschool VIVES vindt aansluiting bij prestigieuze Europese alliantie Artemis

KORTRIJK - VIVES Hogeschool zal vanaf 2025 deel zal uitmaken van een prestigieuze alliantie voor Europese Universiteiten, onder de naam Aretmis (Alliance for Regional Transition, Equality, Mobility, Inclusion and Sustainability). Dit initiatief is onderdeel van een ambitieus EU-project dat als doel heeft om het hoger onderwijs in Europa te versterken en de samenwerking tussen instellingen te bevorderen, met directe voordelen voor studenten, personeel en de samenleving.

Hogescholen die toetreden tot een alliantie hebben de ambitie om studenten en personeel internationale ervaringen aan te bieden die verder gaan dan de klassieke vaak éénmalige mobiliteiten of Erasmuservaringen. Het doel is om samen met de andere instellingen curricula te ontwikkelen en innovatief onderwijs samen vorm te geven en hierbij gebruik makend van elkaar sterkten en talenten. Een grote focus van de Europese Universiteit is de verbinding die ze maakt met de maatschappij en het lokale ecosysteem. De tijd van universiteiten als ivoren torens ligt intussen achter ons.

De Europese Universiteiten zijn de kennishubs waar niet alleen ingezet wordt op future proof opleiding van mensen maar waar via onderzoek en samenwerkingen gezocht wordt naar antwoorden op de uitdagingen van vandaag. “Samenwerking met bedrijven waaronder KMO’s maar evenzeer lokale overheden of maatschappelijke organisaties zoals zorginstellingen staan daarbij centraal“, zegt Elke Denys, adjunct van de directeur Onderzoek & Valorisatie bij VIVES.

Partners in cultuur

Onder de naam ARTEMIS initieert VIVES samen met de partners een structurele, lange termijn en een vergaande samenwerking tussen 8 Europese instellingen voor hoger onderwijs. de andere partners zijn Université Clermont Auvergne (Frankrijk), Tallinna Tehnikakõrgkool (Estland), Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg (Duitsland), Panepistimio Ioannina (Griekenland), Università degli Studi di Perugia (Italië), Høgskulen på Vestlandet (Noorwegen) en Universitatea Ovidius din Constanta (Roemenië).

Met het partnerschap wil ARTEMIS globale maatschappelijke uitdagingen aangaan met een focus op duurzame mobiliteit en regionale ontwikkeling in niet-grootstedelijke gebieden. ARTEMIS zal een breed aanbod van flexibele leeropportuniteiten aanbieden en dit op alle niveaus, voor iedereen, over verschillende disciplines en sectoren en dit zowel binnen het bachelor-, master- en PhD-aanbod maar ook binnen levenslang leren.

“Met ARTEMIS willen we een internationale en interculturele campus en het daarbij horende campusleven ontwikkelen voor studenten. Met ARTEMIS kunnen we van VIVES een echte internationale hogeschool maken en zowel fysieke als virtuele mobiliteiten laagdrempeliger maken voor onze studenten en staf“, vult Kathy Dewitte, algemeen directeur bij VIVES aan.

Impact versterken op de regio

VIVES zal in de komende vier jaar meer dan 1 miljoen euro ontvangen om de transformatie naar een volwaardige internationale hogeschool te ondersteunen. Deze investering is onderdeel van een totaalbudget van meer dan 8 miljoen euro dat Europa in deze unieke samenwerking steekt.

Met de steun van 100 geassocieerde partners, waarvan 19 uit West-Vlaanderen, die zich hebben gecommitteerd aan de uitrol van ARTEMIS, zullen concrete acties zoals de oprichting van living labs en internationale studenten hackatons de impact in de regio verder versterken. De stapsgewijze implementatie van deze plannen zal over de komende jaren plaatsvinden, met als doel een internationale en interculturele campuservaring te creëren voor studenten en personeel.