Chocolatier Jannes Deduytschaever Foto: Tijs Vervecken, if

Ongewone locatie voor een ongewone winkel: beste chocolatier van Vlaanderen opent ‘boon-tot-reep atelier’ in Gent

Chocolatier Jannes Deduytschaever (32) opent volgende week samen met zijn vriendin, Karen Van Lysebeth (30), een nieuwe winkel in Gent. De locatie is een verrassing: midden in het beroemde Graffitistraatje. En ook wie een traditionele chocoladewinkel verwacht, is eraan voor de moeite. Zelfs de muziek werd speciaal gecomponeerd.

In de jaren 1980 werden nog grafkisten gebouwd in het Gentse Werregarenstraatje, beter bekend als het Graffitistraatje. Er was een begrafenisondernemer gevestigd die geregeld met zijn lijkwagen door het smalle straatje manoeuvreerde. Later kwam er een kunstenaarsatelier op die plaats.

De afgelopen maanden werd hetzelfde pand omgebouwd tot een chocoladewinkel voor Jannes Deduytschaever (32) en zijn vriendin Karen Van Lysebeth (30). Op zaterdag 5 oktober gaan de deuren open, maar we mochten al eens binnenkijken.

Foto: Tijs Vervecken

Na zijn studies aan Ter Groene Poorte en de Gentse hotelschool deed Jannes Deduytschaever ervaring op bij Chocolatier M in Knokke. In 2020 opende hij een eigen atelier op de hoek van de Mageleinstraat en het Braunplein.

Deduytschaever experimenteerde erop los en dat sloeg meteen aan. Zijn vriendin sloot zich aan bij het team en in 2021, nog geen jaar na de opening, werd hij verkozen tot beste chocolatier van Vlaanderen door de culinaire gids Gault&Millau.

Foto: Tijs Vervecken

Foto: Tijs Vervecken

Een jaar geleden kreeg het koppel een zoon, maar intussen hadden ze nóg een project ‘in de oven’: een tweede winkel in het iconische Graffitistraatje. Die is nu klaar.

Wie een traditionele chocoladewinkel verwacht, is eraan voor de moeite. Het interieur is uitermate strak, traditionele pralines zijn er niet te vinden en zelfs de muziek werd speciaal voor de winkel gecomponeerd door Bolis Pupul. Bovendien is The Chocolate Maker, zoals de zaak heet, een ‘boon-tot-reep chocoladeatelier’.

Foto: Tijs Vervecken

Foto: Tijs Vervecken

“Dit is geen gewone winkel”, legt Deduytschaever uit. “We nemen hier elk aspect van de productie in eigen handen. Ik geloof immers in pure smaken. Daarom maak ik ook geen witte chocolade.” In de winkel in het Graffitistraatje liggen alleen bruine repen en ‘medaillons’.

De winkel verkoopt ook koffie van de Brusselse koffiebranderij Wide Awake en verfijnde patisserie. Dankzij het open atelier kan je het volledige maakproces met eigen ogen gadeslaan. Als dat maar geen opstoppingen veroorzaakt in het smalle straatje.

Foto: Tijs Vervecken

Foto: Tijs Vervecken

Foto: Tijs Vervecken

Foto: Tijs Vervecken

Foto: Tijs Vervecken