Laura Callebaut van Maeskes Roem De titel Ondernemer van het Jaar is een jaar lang voor Laura Callebaut van Maeskes Roem (tweede van rechts). Ook Kathleen Hoste (rechts) en Tom De Koninck (links) vielen in de prijzen. Foto: Marieke Penne

Van vrouwelijke koffiebrander tot maker van lampen van lattenbodems: dit zijn de ondernemers van het jaar volgens Broeikas

De titel Ondernemer van het Jaar is een jaar lang voor Laura Callebaut van Maeskes Roem. In cultuurcentrum De Werf sleepte ze de jaarlijkse ondernemersaward van Broeikas in de wacht. Tom De Koninck van Rover, die circulaire meubels maakt, werd bekroond met de Prille Klimmer Award. Ook Kathleen Hoste werd beloond voor haar werk als coördinator bij De Goeie Gasten, een lunchbar van en met mensen met een handicap.

In cultuurcentrum De Werf vond al voor de twaalfde keer de uitreiking van de jaarlijkse Ondernemersaward plaats, een organisatie van Broeikas, een samenwerking tussen HoGent, Odisee en de stad Aalst. Het publiek kon zelf stemmen op hun favoriet, en dat bleek Laura Callebaut van Maeskes Roem te zijn.

Lees ook: Guido Vanherpe van La Lorraine Bakery Group wint leiderschapsaward

“Een familiebedrijf gespecialiseerd in het branden en duurzaam verpakken van ambachtelijke koffie, opgericht in 1925”, luidt het bij Broeikas. “Het bedrijf viert het komende jaar niet alleen zijn 100-jarig bestaan, maar dus ook deze Ondernemersaward.”

Verminderen afvalberg

Naast Laura Callebaut van Maeskes Roem behoorden Glenn Van der Meersch van MadProcessor en Sara Louwagie van Van Geert Art Foundry tot de top drie van meest verdienstelijke Aalsterse ondernemers als het om innovatie engagement gaat.

Foto: Marieke Penne

De prijs van Prille Klimmer, een cheque ter waarde van 500 euro, ging naar Tom De Koninck (25) met zijn project Rover. Foto: Marieke Penne

De prijs van Prille Klimmer, een cheque ter waarde van 500 euro, ging naar Tom De Koninck (25) met zijn project Rover. Tom ontwerpt meubels uit reststromen van Aalsterse industriële bedrijven. Een volledig lokaal en circulair verhaal met lampen gemaakt uit oude lattenbodems van de lokale kringloopwinkel of stoelen gemaakt uit metaalafval.

Tom werd door de jury verkozen tot Prille Klimmer. “Hij is een rolmodel in jong ondernemerschap bij wie het verminderen van de afvalberg de grootste motivator is”, zegt de organisatie.

“Het is een eer om deze award in ontvangst te nemen en zoveel steun te ervaren in mijn project”, reageert Tom De Koninck. “Mijn volgende uitdaging? Samenwerken met externe partners om de productie van mijn circulaire meubels op te schalen. The sky is the limit.”

Maatschappelijke impact

De Gangmaker Award gaat naar iemand uit Aalst die zich inzet voor een project met maatschappelijke impact.

De Gangmaker Award gaat naar Kathleen Hoste. Foto: Marieke Penne

Deze keer viel Kathleen Hoste in de prijzen als coördinator van De Goeie Gasten, een lunchbar die wordt gerund door mensen met een handicap, en lid van het mobiel team bij Levensvreugde Verblijven vzw. Al sinds twintig jaar zet Kathleen zich in voor de sociale sector.