Noordvlees Group verhuist de slachterij naar Oevel Noordvlees Group verhuist de slachterij naar Oevel en verdwijnt op termijn uit Achterbroek. Foto: Robin Fasseur

Noordvlees Group verhuist slachterij naar Oevel en verdwijnt op termijn volledig uit Kalmthout: “Nieuwe vergunning niet meer haalbaar”

Noordvlees Group – voor veel mensen nog altijd Noordvlees Van Gool – verhuist alle slachtactiviteiten naar Oevel (Westerlo). “De strenge regelgeving en economische situatie maken de kans op een nieuwe omgevingsvergunning klein. Tegen midden 2026 verhuizen we volledig en kan hier een woonwijk komen”, zeggen CEO’s Peter Willemen en Dirk Nelen.

Vrijdag 27 september zal de geschiedenis ingaan als de laatste werkdag van slachterij Noordvlees Group aan de Bloemstraat 55 in Achterbroek (Kalmthout). De slachtactiviteiten verhuizen per direct naar het Sus Campiniae slachthuis in Oevel (Westerlo).

“Graag benadrukken we wel dat al onze 112 medewerkers hun job behouden. De aankoop van levende varkens en de verkoop van karkassen en bijproducten zullen verder uitgroeien tot onze kernactiviteiten. Daarnaast breiden we onze valorisatie- en inpakafdeling uit en die verhuizen we op termijn naar de site van Benmar in Brecht. Voor buurtslagerij De Vleeshal en onze administratieve afdeling zoeken we een nieuwe locatie, bij voorkeur in Kalmthout of omgeving. Ook transportfirma Euforbia, dat koelstransporten aanbiedt aan tal van klanten uit de voedingssector, doet gewoon verder”, leggen Peter Willemen en Dirk Nelen uit.

Dirk Nelen (links) en Peter Willemen staan aan het hoofd van Noordvlees Group. Foto: IF

Stan Van Gool startte in 1955 in Achterbroek aan de Bloemstraat Slachterij Van Gool. De familie Van Gool bouwde de zaak verder uit. Hoewel veel mensen in Kalmthout en omgeving vandaag nog altijd spreken van Slachthuis Van Gool heet het bedrijf al sinds 1974 Noordvlees Group. Bijna 70 jaar zijn ze een gevestigde waarde in de Belgische vleesverwerkende industrie. En voeren ze vanuit Kalmthout ook veel varkensvlees uit naar landen over de hele wereld. Ook Linda Van Gool, die je misschien kent uit het liedje Ruimtevaarder van Kommil Foo, werkt er in De Vleeshal. Zij is de vrouw van co-CEO Peter Willemen.

Afrikaanse varkenspest

“Onze huidige omgevingsvergunning loopt tot 6 april 2026. Dat betekent dat we dit jaar werk moeten maken van een nieuwe aanvraag, maar een samenloop van omstandigheden deed ons na veel denkwerk beslissen omdat niet meer te doen”, bevestigt co-CEO Dirk Nelen. “Je zit met verstrengde regelgeving. De forse groei die het bedrijf vele tientallen jaren kende, werd de laatste tijd afgeremd door sectorale obstakels. Ons land werd in 2018 getroffen door Afrikaanse varkenspest, waardoor de export buiten Europa en vooral naar China, tot stilstand kwam.”

“Onze huidige omgevingsvergunning loopt tot 6 april 2026. Dat betekent dat we dit jaar werk moeten maken van een nieuwe aanvraag, maar een samenloop van omstandigheden deed ons na veel denkwerk beslissen omdat niet meer te doen”

Peter Willemen

“Covid, gevolgd door de fors gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, zorgde voor extra moeilijkheden. Bovendien besloot de Vlaamse Regering, in lijn met Europese regels rond de reductie van stikstof, om de varkensstapel met 30% te reduceren tegen 2030. Deze omstandigheden leiden ertoe dat in ons land vandaag al 25% minder varkens geslacht worden dan drie jaar terug. Ook Noordvlees Group diende haar slachtactiviteiten te reduceren. In heel Europa zal de tendens naar een verlaagde productie van varkensvlees zich de komende jaren verder doorzetten”, vermoedt Peter Willemen.

Noordvlees Group verdwijnt de komende jaren in Achterbroek, waardoor er midden in het groen een woonwijk kan komen. Foto: IF

Co-CEO’s Dirk Nelen en Peter Willemen: “Vele tientallen jaren investeerden we miljoenen om ons bedrijf duurzaam en economisch verantwoord te laten groeien in lijn met de steeds strengere milieunormen én in harmonie met onze omgeving. We mogen zeggen dat we daar tot op vandaag in geslaagd zijn.”

“Een verhuis van de slachtactiviteiten en een nieuwe locatie voor de voortzetting van onze andere activiteiten is op langere termijn de beste keuze”

Dirk Nelen

“Als we ons bedrijf en vooral onze medewerkers een duurzame toekomst willen geven, moeten we durven toegeven dat onze huidige slachtactiviteiten op de site in Kalmthout geen toekomst hebben. Een verhuis van de slachtactiviteiten en een nieuwe locatie voor de voortzetting van onze andere activiteiten is op langere termijn de beste keuze om ons te versterken voor de toekomst,” meent Nelen .

 “We gaan ons meer focussen op onze valorisatie-afdeling. Dat betekent dat wij de zogenaamde ‘rode organen’ van een varken, zijnde de longen, lever, hart en tong nu zelf mogen afsnijden en verkopen op de Aziatische markt”, geeft Carlo van der Mast, Chief Quality Environment Safety Health Officer, mee.

Noordvlees Group ligt midden in een woonwijk. Foto: Robin Fasseur

De site van het bedrijfsgebouw bevindt zich in een woonwijk die ontstond rond de initiële activiteiten van oprichter Stan Van Gool. Tot vandaag ligt het slachthuis tussen de huizen van Brasschaatsesteenweg, Bloemstraat, Heiken en Zandstraat. “We hebben ons bedrijf kunnen uitbouwen in een zeer goede verstandhouding met onze omwonenden, die jaar na jaar talrijker werden. Naast onze bijdrage aan de werkgelegenheid in de regio gaven we ook steeds het welzijn van onze buren een belangrijke plaats. Op termijn kan hier een nieuwe woonwijk komen”, eindigt co-CEO Peter Willemen.

Sommige activiteiten van Noordvlees Group verhuizen naar Brecht. Voor de winkel en de administratie zoeken ze een nieuwe locatie in Kalmthout. Foto: Robin Fasseur