ArcelorMittal investering Foto: Belga

ArcelorMittal gaat corrosiebestendig staal produceren: “Kan de levensduur van zonnepanelen en windmolens verlengen”

ArcelorMittal heeft in Gent een nieuwe productielijn geopend voor de productie van Magnelis, een bijzonder corrosiebestendige staalsoort. Die is vooral waardevol omdat het de levensduur van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, die gure weersomstandigheden moeten doorstaan, stevig kan verlengen.

De vraag naar Magnelis neemt toe en de staalreus vergroot wereldwijd ook het aantal vestigingen dat de kwalitatieve staalsoort kan produceren. Woensdag werd een nieuwe productielijn in Gent geopend. Een groot deel van de 250 werknemers van de verzinkingslijn zal er aan Magnelis werken. De productie betekent niet meteen bijkomende werkplaatsen, maar wel een verankering van werkgelegenheid. In totaal stelt ArcelorMittal in Gent 4.500 mensen te werk en indirect zorgt het bedrijf nog eens voor 1.100 werknemers bij contractanten op de site.

Magnelis wordt vervaardigd met een thermisch verzinkingsproces waarbij staal wordt ondergedompeld in een bad van gesmolten zink, aluminium en magnesium. Die samenstelling resulteert in een zeer effectieve bescherming tegen corrosie, zelfs onder de zwaarste omstandigheden.

ArcelorMittal verkoopt het staal ook aan klanten die willen betalen voor duurzame producten. Het product kan gemaakt worden met een CO2-voetafdruk die 65 procent lager is dan traditioneel staal dankzij het gebruik van gerecycleerd materiaal en 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Magnelis is voornamelijk interessant in sectoren zoals zonne-energie, bouw, landbouw, en civiele techniek, waaronder vangrails en structuren voor zonnepanelen.