Klimaatfonds

Klimaatfonds van Leiedal wil ook bedrijven warm maken voor groene idealen

KORTRIJK - Zowat een jaar terug lanceerde de intercommunale Leiedal samen met het Streekfonds West-Vlaanderen, het zogenaamde Klimaatfonds. Bedoeling: iedereen sensibiliseren over de klimaatveranderingen en aansturen om projecten in te dienen die op de nodige financiële steun konden rekenen. De doelgroep was zeer breed: burgers, verenigingen, openbare besturen, scholen en uiteraard ook bedrijven. De boodschap sloeg overal aan met één uitzondering: de West-Vlaamse bedrijfswereld bleef langs de zijlijn toekijken. "Hoog tijd dat daar verandering in komt", aldus Françoise Maertens van Leiedal. "Dit thema zou toch tot de verbeelding moeten spreken, temeer daar de financiering van elk project een eenvoudige karwei is."

Françoise Maertens hielp een jaar terug het project mee van de grond als coördinator en ze is enthousiast over de respons uit brede lagen van de bevolking. Gelijktijdig heeft ze vragen waarom kmo’s, klein of groot, niet op de uitgestoken ‘klimaathand’ ingaan. “Sommige bedrijven kopen emissierechten in het verre buitenland”, stelt Maertens. “Terwijl het Klimaatfonds zorgt voor een duurzame en klimaatvriendelijke opwaardering van lokale projecten die in de onmiddellijke buurt verankerd zijn en zorgen voor een absolute meerwaarde.”

Voorbeeldfunctie

De werking van het fonds kan worden nagegaan op de website van Leiedal. In de formule wordt ook intelligent beroep gedaan op crowdfunding.

Bedrijven kunnen op drie manieren aan het Klimaatfonds van Leiedal participeren: door zelf een project in te dienen, door een specifiek project of het Klimaatfonds te steunen of door partner te worden van het Klimaatfonds. In de drie gevallen gaat het om het steunen van een groen ideaal via een voorbeeldfunctie. “Daar kan geen bedrijf toch ongevoelig voor blijven”, aldus nog Maertens.

Uit overtuiging

Eén van de partners van het eerste uur (september 2023) was de cleantech hub Snowball op Evolis. Voor hen stond het als een paal boven water dat dit een zinvolle bijdrage was.

“Snowball heeft als cleantech hub tot doel duurzaam ondernemerschap te faciliteren”, aldus Alexandra Vanhuyse namens Snowball. “Wij werken op regionale, interregionale en Europese schaal aan diverse projecten rond energietransitie. Het realiseren van projecten met positieve klimaatimpact, in combinatie met het lokale en participatieve karakter van het Klimaatfonds,  zijn voor Snowball 3 belangrijke elementen om het Kilimaatfonds structureel te steunen.”

Snowball – hoeft het gezegd – maakte de voorbije tijd ook werk van zijn eigen CO2-voetafdruk. “We hebben inderdaad geïnvesteerd in verschillende bebossingsinitiatieven (in samenwerking met Go Forest), en dat voor het equivalent van onze volledige CO2 voetafdruk in 2023”, zegt Alexandra Vanhuyse nog. “Daarnaast steunen we ook lokale projecten structureel (zoals het Klimaatfonds) en ad hoc projecten, dit alles als deel van onze ESG-strategie.”

foto: archief lancering Klimaatfonds (september 23)