tshirtfabriek

Turnhoutse T-Shirtfabriek wint belangrijke cultuurprijs

De T-Shirtfabriek uit Turnhout heeft de ‘Special Award’ gewonnen van de jaarlijkse Fintro Prijs, een van de grootste cultuurprijzen van België. De T-Shirtfabriek is een sociale onderneming die met kwetsbare mensen T-shirts met eigen ontwerpen vervaardigt.

Met een jaarlijkse prijzenpot van 80.000 euro is de Fintro Prijs één van de grootste Belgische cultuurprijzen. Deze prijs wordt door de financiële groep BNP Paribas Fortis Fintro uitgereikt aan jonge artiesten uit zowat alle cultuurdisciplines. Telkens wordt ook een ‘special award’ toegekend aan een sociaal-artistiek project. Dit jaar viel de T-Shirtfabriek uit Turnhout in de prijzen. De ‘special award’ werd dinsdag uitgereikt in de hoofdzetel van de bank in Brussel door de wereldberoemde choreograaf Wim Vandekeybus, afkomstig uit Herenthout. Aan de award is 2.500 euro verbonden.

De jury loofde de T-Shirtfabriek als ‘een zeer innovatief project waarbij creativiteit wordt ingezet om individuen te versterken en te betrekken, hen dichter bij de arbeidsmarkt te brengen, hun sociale vaardigheden te verbeteren en diverse gemeenschappen te verenigen door middel van de taal van kunst.’ Het was Juan Monte, directeur van De Ruimte vzw, één van de oprichters van de T-Shirtfabriek, die de prijs in ontvangst mocht nemen.

“Resultaten zijn voor iedereen positief”

De T-Shirtfabriek werd twee jaar geleden opgericht door vzw’s Blenders en De Ruimte, ondersteund door de Stad Turnhout. “Onze vereniging werkt met mensen die om diverse redenen in een kwetsbare situatie zitten”, zo verduidelijkt Juan Monte. “Dat kan gaan over mensen met een mentale beperking maar evengoed ook personen die kampen met een burn-out. Hen bieden we een totaaltraject aan van drie maanden. Ze leren bij ons ontwerpen maken voor T-shirts en ook de technieken van het zeefdrukken. Met de resultaten doen we aan het einde van het traject een modeshow en expositie. De T-shirts worden ook te koop aangeboden in onze eigen winkel.”

Ondertussen hebben een dertigtal mensen het ganse traject bij de T-Shirtfabriek doorlopen. “Soms vinden ze na hun opleiding werk”, zegt Monte. “Anderen richten hun eigen ontwerpbureau op. Maar voor mensen met een mentale beperking die uit een instelling komen, bieden we ook de mogelijkheid aan om eens buiten de muren van de voorziening te komen. Niet iedereen heeft hetzelfde verhaal. Maar de resultaten zijn voor iedereen positief.”