Schermafbeelding 2024-09-24 om 23.28.04 (Foto: Mark Dreesen)

Plessers pauzeert: sluiting na 70 jaar

In januari eerstkomend sluit Erik Plessers (66) uit Neeroeteren de gekende elektrowinkel Plessers in de Spilstraat. Zijn vader Guido startte het bedrijf in 1955, maar door de sterke opmars van e-commerce houdt zoon Erik het nu voor bekeken. Op 1 oktober start de totale uitverkoop.

Electro Plessers is gelegen in het centrum van Neeroeteren. Een gekende zaak in de regio. “Papa opende de winkel in 1955. Hij was toen 23 jaar”, zegt huidig zaakvoerder Erik Plessers. “Tegelijk werkte hij in de koolmijn van Zwartberg. Na zijn dagtaak sprong hij op de fiets om in woningen kap- en slijpwerken uit te voeren en elektriciteit te leggen. In 1964 werd vervolgens een grote winkel in de Spilstraat gebouwd, en in 1971 volgde er een uitbreiding.”

Electro Plessers groeide uit tot een familiebedrijf waarbij vader Guido kon rekenen op zijn zonen Ivo en Erik. “Ivo stond in voor de leveringen en herstellingen”, zegt Erik, “en zelf deed ik samen met mijn moeder Lieske, de aan- en verkoop in de winkel.” Het aanbod verruimde tot tv’s, radio’s, klein elektro, verlichting, huwelijkslijsten, allerhande keukenartikelen, een sleuteldienst, geschenken, ijzerwaren en zelfs een droogkuis en schoenmakerij.

Vader Guido is in de zaak blijven werken tot zijn 85ste, maar overleed in 2023. “Ik ben hem en mijn klanten zo dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg”, aldus nog Erik. “Maar omwille van de e-commerce is er geen toekomst meer in deze branche. Wil je daarbij nog een persoonlijke service geven, dan is het hard werken voor je boterham. Vanaf 1 oktober hou ik enkele weken uitverkoop. Wat ik zeker ga missen, zijn de telefoontjes op Sinterklaasavond. De Sint bracht wel speelgoed, maar vergat de batterijen. Op zulke avonden was onze winkel tot 23 uur open…”